Izaberite stranicu

Генерални секретар ССЦ професор Јоан Саука упутио је у суботу 11. јула 2020. писмо председнику Турске и „у име 350 цркава чланица“ изразио протест поводом претварања Свете Софије у џамију. У писму дословно стоји: „Својом одлуком да Свету Софију поново учините џамијом дали сте позитивни сигнал јавности Турске да је тај чин знак искључивости и раздеобе“.

Генерални секретар такође истиче да ће ово преименовање намене споменика културе под заштитом Унеска имати далекосежне последице и изразито тражи од турског Председника да опозове своју одлуку.

„Господине председниче, Ви сте често наглашавали идентитет савремене Турске као идентитет секуларне државе, али сте у петак ставили ван снаге обавезу да  од 1934. године овај историјски споменик, Свету Софију чувате као заједничко наслеђе човечанства. У интересу неговања међусобног разумевања, уважавања, дијалога и сарадње – а ради избегавања старих анимозитета и подела –  молим Вас да хитно размотрите своју одлуку и ревидирате је“, Наводи се у писму професора Јоана Саука.

Извор: Катпрес  (са немачког Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This