Izaberite stranicu

Митрополит Дубне Јован, који је на челу Архиепископије западноевропских парохија руске традиције, служио је Божанску Литургију у Саборном храму Светог Александра Невског у Паризу 27. јуна 2020. Саслуживали су  митрополит херсонски и западноевропски Антоније, патријарашки егзарх за Западну Европу, архиепископ мадридски и лисабонски Нестор и епископ њамецки Марко, викарни епископ Румунске западноевропске православне архиепископије.

На Божанској литургији митрополит Јован је хиротонисао архимандрита Симеона (Косека), намесника манастира Светог Силуана у Сен-Мар-де-Локенеју, у Француској, за епископа домодедовског, викарног архијереја Архиепископије западноевропских парохија руске традиције.

Међу саслужитељима на  Литургији били су и архимандрит Јелисеј (Жермен), изабрани и наречени за ројтовског епископа; протојереј Анатолије Раковић; протојереј Жан Гет, протојереј Јевгеније Чапјук, свештеник Максим Политов и свештенство Архиепископије.

Одлука о избору двојице владика-викара Архиепископије донесена је на њеној генералној скупштини 24. јануара 2020, а одобрена решењем Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила и Светог Синода Руске православне цркве од 11. марта 2020. Наречење је обављено претходно вече, 26. јуна.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This