Izaberite stranicu

Понашање црногорске власти, према ријечима Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија,  показује да она није спремна да чује глас Цркве и умних људи, али ни упозорења с међународних адреса.

На стотине људи је већ приведено, много је свештеника под кривичним пријавама, али шта друго очекивати када власт не уважава свој народ него само жели да спроведе шта је наумила примјеном голе силе”, реторички пита владика, који је у укључењу у емисију Спутњика коментарисао стање у Црној Гори након што су одлуком Националног координационог тела и Министарства здравља забрањени јавни скупови, укључујући и литије. Како напомиње, и реакције љекара показују да се здравствене мјере против епидемије злоупотребљавају у политичке сврхе и да је ту много више зле воље против Цркве него медицинске памети.

Није било слуха ни да власти чују упозорења СПЦ да за Црну Гору, њену стабилност и будућност није добро да доноси Закон о слободи вјероисповијести, додаје владика и наглашава да се питање дискриминаторног закона можелако ријешити брисањем неколико спорних чланова.

СПЦ не тражи никакав посебна права и ништа више од оног што имају друге вјерске заједнице и не може одустати док се та права не остваре, поручује владика Јоаникије.

Епископ будимљанско-никшићки додаје и да искуство показује да је опасно у било којој држави кад власт угрожава слободу било чије вјере, а камоли већинске којој припада преко 70 одсто становништва и којој је народ искрено одан.

„То не може бити добро за Црну Гору, а не дај Боже да дође до већих проблема – знамо како је то на Балкану. Увијек неки горући проблеми уколико тињају и ескалирају у једном дијелу Балкана могу лако да се преточе на други дио“, истиче владика тумачећи поруке које су ових дана упућене из Синода СПЦ властима у Подгорици.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This