Select Page

Жири манифестације „Видовданско песничко бденије 2020“, која се одржава у Грачаници, донио је одлуку да овогодишњу награду „Златни крст кнеза Лазара“ додијели писцу Милисаву Савићу из Београда.

У саопштењу достављеном медијима, жири, у саставу Слободан Владушић, Гојко Ђого и Жарко Миленковић, каже да је Савићева проза „писање за идеалног читаоца, писање као игра, писање да се остане вечно млад, а све више стар. Писање да би се побегло од судбине, од зла. Писање да би се заварао страх од смрти“.

Због тога је жири мишљења да, ако једне јунске ноћи неки писац треба да добије ову награду, онда је то Милисав Савић.

Награда „Грачаничка повеља“ припала је пјеснику из Београда Драгану Хамовићу, уз образложење жирија да је „потекао из долине краљева и одрастао поред црвене госпође Жиче“, те да је својом поезијом, али и својим научним дјелом, потврдио да је традиција коријен на коме се заснива свака модерност.

Пјесникиња из Београда Бојана Стојановић Пантовић добитник је награде „Кондир Косовке девојке“ јер, како је жири навео, њена поезија је истанчано, суптилно, готово магијско ткање и биљежење искустава, језика и тијела.

Награда „Перо деспота Стефана Лазаревића“ припала је пјеснику из Републике Српске Слободану Јовићу, који живи у Лопарама.

– Његова поезија, поезија песника песимисте, јесте регистровање егзистенцијалног тренутка, која чува изворност аутентичног искуства песника, али која тек у додиру са читаоцима добија своју пуну потврду проживљености – образложио је жири.

Награде ће бити додијељене 27. јуна на централној манифестацији у порти манастира Грачаница.

Жири за додјелу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ за 2020. годину, професор Петар Ђуза, академски сликар Маја Тодић и историчар умјетности Небојша Јевтић, донио је одлуку да награду за животно дјело „Лонгин“ додијели истакнутом српском сликару Милану Цилету Маринковићу из Београда.

– Његова уметност је визија и сан, истина и реалност, али је и фикција која је дубоко пустила своје корене у стварност – написанио је у образложењу жирија.

Награда за младог умјетника „Димитрије Поповић“ припала је сликару Милошу Богдановићу из Новог Брда.

Награде сликарима биће уручене 25. јуна у Галерији Дома културе „Грачаница“.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This