Select Page

ПРАВНИ САВЈЕТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

”Противзаконито кршење права на слободу окупљања”

17. јун 2020. године

 

Правни савјет Митрополије указује да Министарство здравља својом Наредбом драстично крши Уставом и законом загарантовано право грађана на слободу окупљања. Евидентно је да се то чини искључиво ради спрјечавања грађана и православних вјерника да на мирним и достојанственим литијама исказују свој протест против дискриминаторних и неуставних одредби Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Подсјећамо јавност да је Министарство здравља прво донијело Наредбу о проглашавању престанка заразне болести COVID-19, али је потом на апсурдан начин прописала максималан број од 200 присутних лица на јавним окупљањима. На тај начин је и даље остала на снази забрана окупљања свим осталим грађанима Црне Горе, чиме су драстично повријеђена њихова права.

Министарство здравља директно крши Закон о заштити становништва од заразних болести на који се позивало приликом доношења и измјена дискриминаторне Наредбе за предузимање привремених мјера за спрјечвање преношења новог коронавируса од 1. јуна 2020. године. Министарство, по Закону о заштити становништва од заразних болести, има овлашћење да, у случају ванредне ситуације, у потпуности забрани сва јавна окупљања (али не и вјерске обреде). То је оно и учинило Наредбом од 13. марта 2020. године. Међутим, када је режим одлучио да, након три мјесеца, ублажи бројне забране из Наредбе, Министарство здравља је прекорачило своја законска овлашћења и из политичких разлога је суштински задржало на снази забрану јавних окупљања тако што је само најмањем броју лица (200 грађана) признало уставно и законско право на слободу окупљања.

Министарство здравља нема право да подзаконским актима проширује и мијења законске норме. Биће кривичног дјела „непоступањe по здравственим прописама за сузбијање заразних болести“ из члана 287 Кривичног законика, је конкретизовано и коначно одређено одредбом из Закона о заштити становништва од заразних болести. У члановима 54 и 55 Закона је прецизно прописано да поједина права и активности могу бити „забрањене или ограничене“ док „окупљање на јавним мјестима“ може бити забрањено за сва лица, али не и дозвољено само за 200 грађана. У оваквим ситуацијама, јавних окупљања у вријеме заразе или има или нема, а никако није дозвољено да их мало има, а мало више да их нема. Ово увиђа не само стручна него и најшира јавност, јер је здравом разуму необјашњиво и у демократском друштву неприхватљиво да је проглашен крај епидемије, а да неуставне забране јавних окупљања важе само због литија.

Посебно указујемо да је добро позната обавеза државних органа да свако ограничење основних људских права и слобода мора бити стриктно прописано и уско тумачено.

У члану 24 Устава Црне Горе је прописано да се загарантована људска права и слободе могу ограничити „само законом“, а не никаквим наредбама министарства и да се ограничења „не смију уводити у друге сврхе осим оних ради којих су прописана“. Јавност подсјећамо и на одредбу из члана 10 Устава Црне Горе којом је прописано да је ”у Црној Гори слободно све што Уставом и законом није забрањено” и да је ”свако обавезан да се придржава Устава и закона”. Уставом нису забрањене литије, а законом нису ограничене, јер су то мирна и достојанствена јавна окупљања грађана. Из тих разлога је незаконита и у правном систему је неважећа наредба Министарства здравља којом су, на непосредно дискриминаторан начин и у политичке сврхе, јавна окупљена дозвољена за само 200 грађана.

Из напријед наведеног је јасно да ће Управа полиције прекршити Устав Црне Горе, Закон о јавним окупљањима и јавним приредбама, Закон о јавном реду и миру и Закон о безбједности саобраћаја уколико због ове неуставне и противзаконите Наредбе Министарства здравља не буде ”обезбјеђивала” мирне литије у црногорским градовима на исти начин као што је то и прије епидемије чинила. Управа полиције и Државно тужилаштво, након установљене судске праксе претходних дана, немају право да приводе и притварају свештенике због организовања литија као мирних јавних окупљања у складу са Уставом и законима Црне Горе.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This