Izaberite stranicu

Свештеници Мирчета Шљиванчанин из Подгорице и Жељко Ћалић из Даниловграда вечерас су пуштени на слободу након што је судија за истрагу прихватио жалбе њихових бранилаца.

Њима је раније данас рјешењем подгоричког Основног државног тужилаштва одређено задржавање до 72 сата због, како се наводи, постојања основане сумње да су извршили кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”. Државни тужилац Јелена Протић је као разлог за задржавања навела могућност понављања кривичног дјела.

Судија за истрагу Основног суда у Подгорици Ненад Вујановић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику протојереју Мирчети Шљиванчанину, одлучујући по жалби бранилаца адвоката Божа Милоњића и Владимира Чађеновића, који су изјавили против рјешења Основног државног тужилаштва у Подгорици о задржавању осумњиченог свештеника у тзв. тужилачком притвору до 72 часа, веома ефикасно и експедитивно је одлучио по жалби и донио рјешење којим је уважио жалбу бранилаца о. Мирчете Шљиванчанина и укинуо рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору.

Истим рјешењем је наређено да се прота Мирчета одмах пусти на слободу и он се, како нам је саопштио отац Велибор Џомић, налази на Саборном Храму Христовог Васкрсења са вјерним народом.

“Потврдио се став бранилаца да је поступање у овом случају Тужилаштва данас, као и Управе полиције синоћ, било незаконито, јер је о. Мирчета без икаквог основа након давања изјаве задржан у притвору. Ово је у правном смислу врло важно рјешење и већ постаје судска пракса. То је јако важно за све будуће случајеве, да нема ниједног основа за задржавање нашег свештеника у притвору након давања евентуалних изјава у полицији у својству грађана због  мирних, благословених и дозвољених литија које се организују против Закона о слободи вјероисповјести и његових спорних и дискриминаторних неустаних одреби”, казао је протојереј-ставрофор Велибора Џомић, кординатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске за Светигору.

И судија за истрагу Основног суда у Даниловграду Соња Кековић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику Жељку Ћалићу, а одлучујући по жалби браниоца адвоката Радоја Бојовића, донијела је рјешење којим је уважила жалбу и укинула рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору, након чега је о. Жељко пуштен на слободу.

Прота Мирчета Шљиванчанин се након пуштања на слободу захвалио на подршци Митрополиту Амфилохију, свештенству, правницима, посебно вјерном народу и поручио:

“Представља ми изузетно задовољство што сам свештеник тога народа. Ми се боримо против сваког зла, па и овог које је овај Закон донио и довео до тога да се свештеници затварају. Овај притвор је само једна мала станица на овом путу, осјетио сам љубав и молитву Цркве. Идемо даље до Христове побједе. Не дамо светиње!”

Ослобађање свог пароха о. Жељка вјерни народ је дочекао испред полицијске станице у Даниловграду, а након тога га испратио кроз улице града уз пјесму: “Свиће зора Даниловграду, слога биће пораз врагу”.

Прота Жељко је сабранима казао да битку за одбрану светиња настављамо.

Због утамничења о. Мирчете Шљиванчанина и о. Жељка Ћалића, прије њиховог пуштања на слободу, испред подгоричког Центра безбједности свештеници су са вјерним народом узнијели молитве Богу и Светом Василију.

Након тога је протојереј Никола Пејовић, момишићки парох, поручио да су се они сабрали испред овога дома не да пркосе и пријете, него да Христа Бога посвједоче као вјечну љубав и живот, као мјеру вјечног људског достојанства.

Прије ослобађања о. Жељка у Даниловграду око 18 часова протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секратар Митрополије црногорско-приморске, са свештенством је служио молебан након којег се обратио сабранима. Он је истакао да се свему надао, али не и томе да ће безумље и безбожна идеологија родити оваквим плодовима и наћи такве слуге да хапсе свештенике и народ Божији.

Констатујући да о. Жељко није ништа урадио да би синоћ био ухапшен, прота Обрен је казао да и он, као и његови претходници, ништа не раде осим што народ уче Јеванђељу – благој ријечи Христовој која нас учи спасењу, љубави, да носимо свој крст.

У барци Божијој спасавамо се сви, како знамо и умијемо, а велики грешници који се покају, како је рекао, знају да буду Господу најмилији. Некада и кроз њих зна Господ да проговори, али само ако се покају.

“Имају и наши мученици шансе да се покају. Они, мученици по својој слабости, који су сами изабрали да муче свој народ уместо да страдају и живот свој полажу за њега, хоће да сви положимо себе и своје животе ради њих. Црква Божија никада тако није живјела, тако проповједала и никада тако неће бити. Зато нека Господ и њих уразуми, нек им да покајања, мудрости, да не чине ово безумље и да  промјене овај безбожни закон”, поручио је о. Обрен Јовановић.

Свештеници Жељко Ћалић и Мирчета Шљиванчанин су синоћ лишени слободе након што су дали изјаве због литија које су одржане у Даниловграду и Подгорици, а за које су били наведени као организатори у захтјевима поднијетим Управи полиције за одобрење јавних окупљања. Тужилац подгоричког Основног државног тужилаштва Јелена Протић раније данас им је одредила задржавање до 72 часа.

Током њиховог саслушања испред Тужилаштва се окупио већи број свештеника и грађана у знак подршке о. Мирчети и о. Жељку, али и протеста због дискриминаторног односа власти према свештеницима.

 

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This