Izaberite stranicu

Академик Матија Бећковић добио угледну песничку награду

УГЛЕДНУ песничку награду “Јефимијин вез” за ову годину добио је Матија Бећковић, за збирку “Мојих 80 – портрети”, у издању Компаније “Новости”. Ово је једногласно одлучио жири у саставу Јован Пејчић (председник), Милош Петровић и Никола Маринковић.

 

– Бећковић се у најновије доба предаје певању отвореном за неочекиване, недозване, етичке и симболичке размене “овоземних” очитости живота и “оновидних” тајанства непролазног света. У овој књизи се објективишу естетски и језички основи једног постојања у којем непротивречно, на узвишен начин, трају савремено и старо, историја и легенда, живи и мртви, песници и умници српског човечанства у времену и простору. Актуализују се – једанпут као егзистенцијални детаљ, други пут као морални чин – доживљаји и догађаји који метафизички, архитепским средствима исказују стварну животну и судбину аутора. Грађене техником кондензованог мозаичко-мемоарског казивања, “документарне” песме оваплоћују, и то у великом стилу, песникову стваралачку свест као националну самосвест, а лирски портрет другога као лични аутопортрет – наводи се у образложењу.

Награда ће свечано бити уручена 2. јула, пред Спомеником кнегињи Милици у Трстенику. Осим награђене књиге, у најужем избору били су и “Епитаф за мир” Јевросиме Ристовић, “Занатски дом” Ђорђа Сладоја, “Календар” Дејане Николић и “22” Николе Живановића.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This