Izaberite stranicu

После београдске премијере изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка „Васкрс светиња“ биће у недељу отворена у парохијском дому храма у Врујцима. На изложби ће говорити Гојко Раичевић, др Јован Јањић, прота Ненад Андрић, адвокат и писац Предраг Савић, а организатори најављују и госте изненађења. У програму учествује и локално културно-уметиничко друштво, које делује при храму у Врујцима.

Биће изложене 52 фотографије црногорских храмова и манастира које су настале од деведесетих година, када су светиње биле у рушевинама и зарасле у коров, до прошле године када их Јовановић, врсни хроничар и сведок показује у сасвим новом светлу. У кући Ђуре Јакшића због ограничености простора било је само 30 дела.

Уз Божју помоћ и с благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, монаштво, свештенство и верни народ обнавило је запуштена светилишта, полажући камен по камен, циглу по циглу.

Нико није веровао да монах Сава, у рушевинама манастира Подмаине, може да одложи и сопствену смрт до завршетка светиње, да ће монах Димитрије Благојевић опстати међ’ љутим поскоцима у рушевинама манастира Стањевића…  Следећи њихове свете примере њихове послове наставили су други и тако је васкрсло на стотине храмова уз поруку: „Обнављајући и градећи своје светиње, градимо и обнављамо себе и пишемо нове странице историје за будућа покољења. Следимо пример благородних династија, владара, светитеља и других ктитора и добротвора који су нам оставили многе цркве, манастире, школе…“

Адвокат и писац Предраг Савић заједно са Зораном Јовановићем, дошао на идеју о организацији ове изложбе и лично обилазио манастире и писао репортаже.

Уништавање и разарање српских храмова у Црној Гори  и убијање свештенства било је на делу у време комунистичке власти, али нажалост и данашње црногрске власти свештенике хапсе и суде им, а словом закона покушавају да отму светиње. Упркос њима устао је верујући народ у Црној Гори у одбрану светиња, ојачало је монаштво и није само реч о материјалној обнови храмова него и о духовној обнови.

Подсетимо се речи апостола Павла, које цитирао др Јован Јањић, биограф блаженопочившег Патријарха Павла и тренутно најтиражни српски писац на оварању изложбе у кући Ђуре Јакшића: „Ако неко разара храм Божији, разориће њега Бог“.

– Та истина потврђује се из века у век. Они који су рушили храмове отишли су у вечност таме. Нажалост, одувек је било неразумних умова који су рушили храмове, има и их данас – рекао је Јањић.

Изложба „Васкрс светиња“ биће отворена прекосутра, у недељу, 7. јуна у 11 часова.

Извор: https://tamodaleko.co.rs/

Pin It on Pinterest

Share This