Izaberite stranicu

Tрибина „Ријеч“УКЦГ  наставља своје активности  после престанка пандемије корона вируса у Црној Гори, у складу са препорукама НКТ уз поштовање  обавезних прописа.

У оквиру сегмента Јубилеји у суботу 6. јуна Трибина „Ријеч“ УКЦГ прославиће 221 годину рођења Александра Сергејевича Пушкина,  једног од највећих руских и светских песника, песника вечне лепоте чији су стихови заувек окренути будућности.

Име Александра Сергејевича Пушкина (6. јун 1799- 10. фебруар 1834), песника чији је глас био „зов човекове судбине“ светиња је не само за руски већ и за друге словенске народе, али и поштоваоце широм земљина шара и данас се с великим почастима прославља у Русији и у целом свету.

Да историја народа припада песнику Пушкин је показао својим богатим делом: био је лирски песник, приповедач, историчар, новинар, етнограф, мајстор епских и драмских форми. Све ово су разлози бесмртне Пушкинове славе и његовог огромног утицаја на развој не само руске књижевности већ и других облика уметности – сликарства, позоришта, музике, па чак и филма.

„Толико нежности, тананости и топлине, толико ода љубави и слободи, којима је Пушкин напунио људска срца и узвисио људске душе, није дала сва европска поезија пре Пушкина, писао је Достојевски, док највећи критичар  XIX века Висарион Белински каже:“ да писати о Пушкину – значи писати о целокупној руској књижевности, јер је његова поезија примила и ујединила у себи, као велика река, све притоке претходне изворне књижевности и вративши их свету у новом, преображеном облику, одредила даљи сјајни пут руске литературе.“

Беседу у част највољенијег руског песника Александра Пушкина чији је песнички гениј својим бесмртним делом сам појам песник уздигао до неслућених висина и својим делом  споменик нерукотворен саградио, говориће Драган Копривица, књиженик и књижени преводилац са руског језика,  док ће о значају обележавања овог датума говорити Новица Ђурић, председник УКЦГ и Милица Краљ, уредница Трибине „Ријеч“ УКЦГ, која ће са колегама песницима, испред песниковог споменика  центру Подгорице у суботу, у 12 часова положити  цвеће.

Pin It on Pinterest

Share This