Izaberite stranicu

Документарни филм о животу великог Светогорског подвижника, старца Јосифа Исихасте, освојио је жири Лондонског филмског фестивала, који се у британској престоници одржава сваког пролећа.

Жири је, према платформи фестивала, номиновао документарац о старцу, који је недавно канонизован, са три награде.

Прва награда је за најбољи документарни сценарио, друга награда за најбољег глумца (у документарцу старца Јосифа глуми холивудски глумац Џонатан Џексон који је пре неколико година са целом породицом прешао у православље), а трећа награда је за продукцију документарног филма.

Фестивал ће, због пандемије корона вируса и мера, бити одржан на мрежи на платформи ЛГФФ, као и на свим међународним фестивалима.

Старац Јосиф Исихаста

Живот и богата духовна заоставштина коју је оставио овај велики Светогорски пустињак представљени су у документарцу под називом: “Старац Јосиф Исихаста”.

Снимање документарца одвијало се на Атосу, у његовом родном граду и на местима са којима је био повезан.

Документарни филм описује његове аскетске борбе у најзапуштенијим деловима Атоса. Његов  живот драматизовао је са великом прецизношћу и детаљима холивудски глумац Џонатан Џексон (награђен са пет Еми награда).

Ово је први пут да један објектив бележи скривени подвижнички живот монаха на Атосу.

Филм садржи сцене из старчевог детињства на острву Парос, селидбе у Атину и његове тамошње активности и на крају живот на Атосу.

Вредно је напоменути да је овај документарни филм помогао многим људима да схвате живот Светог старца који је надахњивао монахе и људе подвигом, послушношћу и молитвом, а манастир Ватопед одговоран је за продукцију, сценарио и монтажу.

Канонизација Светог старца Јосифа Исихасте како је било најављено преко Његове светости, васељенског Патријарха г. Вартоломеја, обављена је 20. октобра 2019. године.

Важан тренутак у документарцу је и присуство старца Јефрема Катунакијског, духовног сина старца Јосифа, кога је недавно такође канонизовала Васељенска патријаршија.

 

Погледајте трејлер филма

https://www.youtube.com/watch?v=NKL0nnFldq8

                                                   Извор: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Са грчког превела и приредила Љиљана Поповић

 

Pin It on Pinterest

Share This