Izaberite stranicu

Свештеник Никола Радовић јуче се сусрео са породицом једног од младића који је учествовао у немилом догађају, у ноћи 21. маја, када је дошло до узнемиравања њега и његове породице испред Цркве Светог Николе у Старом Бару.

Отац Никола је добио позив од породице С.К. да их посјети током бајрамских празника, чему се он, како истиче, „с посебном радошћу одазвао“.

„Након немилог догађаја нисам осјећао ни срџбу, ни љутину, али ме је у међувремену опхрвао осјећај туге којег нисам могао да се ослободим, пошто сам у себи доживљавао Бар као примјер складног живота. Међутим, осјећај туге је прошао када сам јуче ујутро добио позив од породице једног од младића да будем њихов гост за Бајрам, осјетио сам мир у срцу. Доживио сам у Мркојевићима предивно гостопримство породице и њихових пријатеља, људски разговор и разумијевање. Изразии су још једном жаљење за све што се догодило, а сусрео сам се и са младићем који искрено показује покајање за све што се догодило. Увјерио сам се да то што је урадио није породично васпитање, већ је био понешен масом.

Њихов гест позива у оваквој ситуацији показује да Бар остаје град међунационалне толеранције и вјерског склада, којег не треба само ријечима да славимо, већ и дјелом да показујемо. Овакав примјер породице, а и Бар је једна мала породица, показује да и на ширем плану тако може бити, гдје има људи – има и договора .

Не бих волио да неко овог младића ни мрко погледа или му ружну ријеч упути. Треба га љубављу подстаћи и подржати. Оно што се десило не треба никад више да се понови, а сви морамо да радимо на љубави, слози и братском помирењу. Сви имамо право да погријешимо, а ко се искрено покаје, а овај младић сигурно јесте, морамо да га подржимо. Лако је судити, али прије свега треба опраштати.

Пошто је све ово узнемирило грађане, желим да поручим да нема разлога за бригу, и да сам сада апсолутно спокојан, и због дивнога геста позива и због гостопримства, али и због чињенице да међукултурни, међувјерски и међунационални склад у Бару постоји, у шта су ме увјериле бројне поруке грађана све три вјере који су ових дана изражавали тугу и жаљење због свега што се догодило.

Морамо да наставимо да идемо једни код других на Бајраме, Божиће, Васкрсе, да проповједамо оно што проповједа свака вјера, хришћанска или мухамеданска, Свето писмо или Кур’ан, а то је љубав. Само на таквој основи, основи љубави, можемо да градимо нашу будућност“, рекао је за Бар Инфо и Радио Бар свештеник Никола Радовић.

Извор: https://barinfo.me/

 

Pin It on Pinterest

Share This