Select Page

На зидовима цркве Светог Николе нећете видети традиционалну иконографију, већ кориговане челичне полице за књиге.

Архитектонска фирма  Wutopia Lab извела је пројекат обнове православне цркве у улици Гаолан из 1932. године. Ипак, црква на овој адреси не постоји већ дуги низ година па су последњих деценија у овом објекту били канцеларијски простори, фабрика, кантина, потом клуб и ресторан, а након тога је он потпуно напуштен.

Међутим, сада је објекат претворен у, како кажу архитекте „светилиште посвећено стиховима“. Унутар објекта површине 388 квадратних метара, сада је књижара са више од 1.000 наслова на више језика, а књиге су изложене у централној челичној полици тешкој 45 тона која прати оригиналну архитектуру објекта.

Задржани су сви оригинални материјали, конструкција, флорална декорација, подови али и сви детаљи који су додавани до 2019. године.

Цео пројекат рађен је уз будно око Завода за заштиту историјских зграда града Шангаја. Постојећа фасада, структурни систем, основа и препознатљива декорација ентеријера на зидовима и куполи није смела да буде мењана. Допуштено је да се уклони челична конструкција саграђена 90-тих година прошлог века којом је унутрашњост објекта издељена.

Сва накнадне конструктивне дораде су уклоњене не би ли се вратило оригинално стање онако како је то било 1932. године. Задржани су сви оригинални материјали, конструкција, флорална декорација, подови али и сви детаљи који су додавани до 2019. године.

Након што је објекат враћен у пређашње стање, приступљено је осмишљавају обнове простора у циљу прилагођавању новој функцији – а то је књижара. Архитекта се одлучио на концепт који он назива „црква у цркви“.

„С обзиром на чињеницу да се купола није могла трансформисати, користили смо полице како би створили нову структуру попут цркве у старом објекту некадашње праве цркве. Тако је створено светилиште модерних људи на месту где је некада било светилиште вере.“, каже архитекта из шангајског архитектонског бироа.

Kњиге су изложене у централној челичној полици тешкој 45 тона која прати оригиналну архитектуру објекта. Преко куполе, светло улази у простор, прелази преко полице и осветљава књиге. Челична полица и црква од опеке постали су једно. У оквиру објекта организована су и два кафеа у источној и западној страни објекта. Унутар објекта површине 388 квадратних метара, сада је књижара са више од 1.000 наслова на више језика.

Извор: Чудо

 

 

Pin It on Pinterest

Share This