Select Page

Црква Светог Василија Острошког на Бриској Гори код Улциња од данас је манастир, а његова игуманија је досадашња монахиња манастира Рустово Олга (Лечић).

Овим поводом Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије јутрос је у овом храму са свештенством служио Свету архијерејску литургију.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља, Владика је рекао да се након деведесет година, колико је прошло од освећења ове цркве, данас догађа ново чудо Светог Василија Острошког Чудотворца.

„Да ова Светиња, освештана рукама Светог патријарха исповједника Гаврила, постане манастир. И ово је чудо које се догађа у години када обиљежавамо 70 година од његовог блаженог упокојења у Београду“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Стоједногодишњи, овдје присутни Богдан Перић, живи је свједок освећења овога храма, казао је Митрополит Амфилохије.

„И то је чудо Светог Василија, да то дијете ондашње, које је тада присуствовало освећењу храма, доживи овај велики дан претварања тога храма у обитељ, у женски манастир, када је наша сестра Олга примила жезал да буде прва игуманија овога манастира. И то је једно велико знамење“, казао је Митрополит Амфилохије.

Додао је да је Црква Христова и данас гоњена, као што је гоњена кроз сву историју.

„Али то свето сјеме које је Господ посијао овдје на земљи, ево га, и данас доноси плодове и урађа богатим плодовима широм свијета. А и ово мјесто постаје једно од свједочанстава, и једно од чуда Светога Василија“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије освештани је камен-темељац будућег манастирског конака.

Митрополит Амфилохије је рекао да ће овај дом бити дом Патријарха Гаврила.

„Који је био утамничен и у Првом свјетском рату, и у Другом свјетском рату у Дахауу. Ово је Бриска Гора, која је рођена из оне Сионске Горе на којој је Дух Свети сишао на апостоле“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Стоједногодишњи Богдан Перић је рекао да се сјећа освећења ове цркве, „као да је то било јуче“.

„Срећан сам кад видим да су млади људи уз Цркву. Хвала Преосвештеном Владици Амфилохију што својим ауторитетом и својим умом држи овај српски народ“, казао је старина Богдан Перић.

Радосав Рајо Војиновић

Видео: Рајо Јеврић

Фото: Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This