Select Page

Јуче 1. aприла 2020 одржана је сједница проширеног састава Светог Архијерејског Синода Православне Цркве у Грчкој.

Сједница је одржана видеоконференцијa на платформи e: Presence.gov.gr Грчке Државе у сарадњи са Министарством за Дигитално Управљање и техничара Грчке Цркве.

Свети Синод је разговарао о одлукама Владе, Министарства Просвјете и Вјера и Министарства Здравља који важе до 11 aприла 2020 са перспективом накнадних мијењања.

Свети Синод је одлучио:

  1. Разумије у потпуности агонију Државе Грчке у овом критичном периоду и уважава дискретан начин са којим управља конкретном кризом имајући увијек као критеријум заштиту јавног здравља.
  2. Подстиче све да држе постојано препоруке љекара и научника и да се не поводе за онима који их наводе на непослушност, која се у овако критичном тренутку не може оправдати ни са становишта хришћанске вјере. Вјера у Христа је узрок живота а не смрти.
  3. Са високим осјећањем одговорности прихвата строге препоруке који се предлажу од здравствених институција и Грчке Државе за временски период до 11 aприла 2020 и моли све да остану у својим кућама.
  4. Поздравља изјаву Поштоване Министарке Просвјете и Вјера г. Ники Керамеос од 30 марта 2020 дату средствима јавног информисања. Представља уистину «извор воде живе» у « богослужбеној пустињи» наших свештеника, приједлог служења у Храмова и Манастирима, макар и «иза затворених врата» у току Велике Седмице и на празник Васкрсења Господњег.
  5. Истиче са много бола и «окрвављеног срца», у правом смислу изреченог, да ћемо долазећу Велику Седмицу и Васкрсење Господа, бити позвани сви да живимо стање без преседана, одсуствујући од Светих Служби , од Свете Литургије, али и од Светог Причешћа. Из тог разлога Свети Синод Цркве Грчке очински преклиње све вјерујуће да не заборављају све оно што нас аутентични тумач Светог Писма и велики Отац и Учитељ Цркве наше Свети Јован Златоусти учи: „Може човјек, који због неке нужде не иде у Цркву, кроз молитву да учини себе Жртвеником“. Исти свештени Отац, помињући потребу за снисходљивом љубављу према ближњем и нарочито према ономе који је у искушењу (потреби), истиче следеће значајно: „Ти поштујеш садашњи Жртвеник, зато што прима Тијело Христово, али се односиш са презиром према оном (човјеку) који сам тијело Христово и гледаш га са равнодушноћу како нестаје. Овај жртвеник можеш да видиш постављен свуда, и у уским сокацима и на агорама, и можеш да приносиш жртве на њему у свако доба“ (Омилија 20 на Другу Посланицу Коринћанима). И нови Преподобни наше Цркве Старац Јефрем Катунакијски (+ 27. Фебруара 1998) наводи да хришћанин, који није у могућности да дође на Свету Литургију, може „у том часу себе да учини жртвеником, узносећи молитву“. Ово је и очински подстицај Светог Синода свој нашој браћи, члановима Цркве: „Још више се молите“ у вашим домовима! Учините себе жртвеником, жртвујући снисходљиво и из љубави ваше присуство у Светом Храму и ваш приступ Светој Евхаристији ради све ваше браће, који чине живе жртвенике Божије. И да будите сигурни да ће свештеници служити Свете Службе једноставно, без озвучења и торжественог звоњења, макар „и иза затворених врата“, колико год нам то било тешко и нелагодно, молећи се „за оне који су болесни“, за Љекаре и Медицинско особље и за све волонтере, који у духу саможртвовања дају себе да би заштитили животе многих и јавно здравље. Желимо и молимо се, да брзо прође опасност, тако да се сви заједно (свештеници и народ) удостојимо да прославимо Свјетлоносну Васкршњу Панихиду, на Оданије Великог Празника Пасхе (Васкрса), дакле у поноћ између 26 и 27 маја 2020.
  6. Овај привремени останак хришћана да се моле у својој кући са својом породицом (Мала Црква), не подразумијева никакву невјерицу нити израз било какве сумње у тајну Божанске Евхаристије. Из тог разлога Свети Синод понавља оно што је од самог почетка садашње кризе објавио у својем саопштењу од 9. марта 2020, да : приступ Светој Евхаристији и причешће из Једног Путира Живота, наравно, не може бити узрок преноса болестиСви који приступају „са страхом Божијим, вјером и љубављу“ и апсолутно слободно без икаквог насилног приморавања, причешћују Тијело и Крв Христову, које постаје „лијек безсмртности“, „за опроштај грјехова и за живот вјечни“. Било каква сумња да се болест преноси од Божанске Евхаристије, као и од начина Светог Причешћивања, дотиче се догматских Истина Цркве, не може бити прихваћена и за свака је осуду.
  7. Свети Синод је разговарао о пружању помоћи најугроженијим суграђанима и Болницама у Грчкој, која ће се давати од Архиепископије Атинске и Митрополија широм земље. Као први корак помоћи Свети Синод је издвојио 150.000 хиљада евра у ту сврху. Архиепископ је дао благослов црквеним хуманитарним организацијама да сарађују са државним органима у наставку помоћи најугроженијима кроз Народне Кухиње и све остало што је Црква у могућности. Митрополити (који су иначе државни чиновници) уступиће дио своје плате за помоћ у борби против пошасти корона вируса. Црква је као и увијек у свим кризама одлучан да помогне своме народу, његовом јединство , и свакој помоћи и након што прође криза са пандемијом.
  8. Свети Синод је добио извјештај о помоћи у износу од 50.000 евра од Васељенаске Патријаршије упућене Влади Грчке и захваљује јавно Његовој Светости Васељенском Патријарху Вартоломеју за показану пажњу према јелинском народу.
  9. Позива све да имају повјерење у суд и одлуке Светог Синода, који са пастирском одговорношћу и расуђивањем разумије агонију свештеника и вјерујућег Народа, али и истовремено сматра, сагласно тврдњама стручњака научника, када су околности на корист јавног здравља и свих грађана наше Отаџбине. То уосталом заповиједа и жртвени карактер Цркве. Према томе, моли све да покажу дух Саборног повјерења и у том циљу не дозвољава ни једном Архијереју, Јереју, Ђакону, Монаху и било којем раднику у Цркве, да излази са јавним изјавама, да се појављује у средствима општег информисања и на интернету и позива све да се умире, да се подвизавају у ћутању и усрднијој молитви. Архијереји треба да комуницирају са Светим Синодом а свештеници са Епископима по сваком питању. Свети Синод одређује његово високопреосвештенство Митрополита Навпактоса и Св. Власија г. Јеротеја као одговорну личност за односе са јавношћу и средствима информисања.

На крају, Свети Синод објављује да никако не треба заборављати да празник Васкрсења Господњег чини „почетак“ једног става који доноси наду ишчекивања „будућег живљења, вјечног“, са циљем коначне побједе живота и уништење смрти.

Извор: https://www.orthodoxianewsagency.gr/video/i-tilediaskepsi-tis-dis/

 

Pin It on Pinterest

Share This