Select Page

За вријеме васкршњих празника сви храмови Грузијске патријаршије биће отворени, без обзира на карантин, изјавио је поглавар Грузијске православне цркве.

Дана 1. априла 2020. католикос патријарх све Грузије Илија Други у свом обраћању изјавио је да Грузијска православна црква неће затварати храмове на Цвијети и на Ваксрс, саопштава сатј Грузијске патријаршије.

«Сваки човјек у вријеме искушења жели да се утјеши и спасе. Данас, када свијетом влада нова зараза која представља опасност по живот становништва, природно је да парохијане који полажу наду у Господа привлачи храм. За вјернике духовна храна је исто толико важна и неопходна као и тјелесна; стога је немогуће затворити врата храма, и она ће бити отворена за оне који желе да оду у цркву да би примили Божју благодат и духовно се укријепили», каже се у патријарховој посланици.

У обраћању се указује на потребу да се поштују посебне мјере с циљем да се смање факторе ризика за ширење болести. Унутар храма током богослужења препоручљиво је да буде само свештенство, појци и прислужници. Велики храмови ће такође моћи примити мали број парохијана. У малим црквама током богослужења, парохијани треба да буду на улици, држећи се прописане дистанце. Свештеници такође могу служити литургију у дворишту.

У посланици се наглашава да је «богослужење за свештенство неодвојиви дио свештеничке дужности и од изузетне је важности за читав народ».

У Грузији је уведен општи карантински режим, који забрањује окупљање више од три човјека на јавним местима.

Извор: https://spzh.news/ru/news/

С руског: Марија Живковић

 

Pin It on Pinterest

Share This