Izaberite stranicu

Његово преосвештентво Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије упутио је, у сриједу 18. марта 2020. године архијерејским протопрезвитерима, старешинама храмова и управама манастира Епархије акт о молитви и звоњењу звона поводом епидемије.

„У тешком времену проласка нашег благовјерног народа и свих људи у свијету кроз страхове, болести и патње, поводом епидемије корона вируса, а у сагласности са одлуком Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија АЕМ бр. 246 од 18. 03. 2020. године, благосиљамо да на свим парохијским и манастирским храмовима звоне сва црквена звона, у временском интервалу од 8 часова ујутру до 20 часова увече, на сваких два сата, у трајању од пет минута до окончања епидемије“, наводи се у акту Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија.

Указује се и на потребу читања молитве, коју је саставио Патријарх румунски г. Данило:

„Такође, налажемо свом свештенству да на крају сваког богослужења, прије отпуста, читају молитву састављену од стране Његове светости Патријарха румунског Данила коју достављамо у прилогу овог акта“, закључује се у акту Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија.

У прилогу овог акта је и молитва против епидемије, коју је саставио Његова светост Патријарх румунски г. Данило:

Прије отпуста (Божанствена литургија, вечерња, јутрења) свештеник каже: Господу се помолимо!

Вјерници: Господе помилуј!

Свештеник чита ову молитву окренут према истоку:

Господе, Боже наш, који си богат милосрђем и мудрим промислом управљаш нашим животом, услиши нашу молитву, прими наше покајање за наше гријехе, заустави нову заразну болест (нову епидемију), као што си једном престао да кажњаваш народ у вријеме цара Давида.
Ти који си Љекар душа и тијела наших, подари опоравак болеснима, подижући их хитро са одра патње како би могли да прослављају Тебе, нашег Милостивог Спаситеља, а заштити здраве од било које болести.
Благослови, Господе, ојачај и заштити својом благодаћу све оне који се човјекољубљем и жртвовањем старају о болеснима у њиховим домовима или у болницама.
Уклони све болести и патње међу људима и научи нас да цијенимо живот и здравље као Твоје дарове.
Дај нам, Боже, свој мир и испуни наша срца чврстом вјером у Твоју заштиту, надом у Твоју подршку и љубављу према Теби и према ближњему.
Јер си Ти Бог који милује и спасава нас,  и Теби славу узносимо: Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увијек и у вјекове вјекова.

Вјерници: Амин.

Pin It on Pinterest

Share This