Izaberite stranicu

У цркви Свете Петке у Будви данас је одржано редовно годишње братско сабрање свештенства Барског и Будванског протопрезвитеријата.

Свету литургију пређеосвећених дарова и помен страдалима у Мартовском погрому 2004. године на Косову и Метохији служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Након Литургије Владика је рекао да онај који се одриче Христа, који је сишао са неба и даровао себе као хљеб живота, несумњиво воли смрт и пролазност.

“Јер се храни оним што је смртно и пролазно, живи оним што је мртво и пролазно одричући се Њега бесмртнога, непролазнога, живоноснога и животворнога. Сви безбожници овога свијета су по самој природи ствари обоготворитељи смрти, јер се клањају и служе и хране само оним што је смртно, што је пролазно и што је ништавно”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да је Христово васкрсење једина сила, једина нада и једини спас за човјека и човјечанство.

“Једини лијек од смрти, пролазности и од ништавила. Зато Црква кроз вјекове призива све људе и све земаљске народе, поклонике и обоготворитеље смрти да се врате Богу вјечноме животу, да не мрзе Бога дародавца живота и да не обоготворавају смрт, него да се поклоне живоме Богу и да примају њега као хљеб живота примајући Његову истину и мудрост, Његову правду и доброту”, рекао је Владика.

Владика Амфилохије је додао да није случајно да је све пропало што је градио претходни безбожни богоборачки систем.

“Јер је на смрти грађено и смрћу било затровано. То се догодило и са Совјетским Савезом и његовом идеологијом, то се догодило и са нама овдје који смо били бољшевички ученици. Чак и они који су то градили у своје вријеме, њихови потомци, они су то и уништили затровани тим безбожништвом, лакомошћу и обоготворењем земаљских добара, пролазних и ништавних добара. Они који се смрти клањају и обоготворавају оно што је смртно, што је пролазно, одричу се вјечнога и непролазнога живота, вјечног и непролазног људског достојанства и Онога који даје то достојанство”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да Европа, која је била крштена Европа, на један модеран начин почиње да мрзи Бога.

“Да се одриче Бога и вјечнога људскога достојанства, као и претходне идеологије, нацифашистичке и бољшевичке и титоистичке. И да опет, на другачији и модеран начин обоготворавају прах земаљски, ништавило, земаљска добра и човјека коме је дах у носу, човјека без Бога и човјека који је против Бога. Шта су радили ови који су бомбардовали нас деведесетих година и који данас бомбардују људе наводно у име људских права? Којих људских права? Тих и таквих људских права која се одричу права на вјечни, на бесмртни живот, на вјечну и непролазну слободу”, рекао је он.

Објаснио је да онај који мрзи Бога, мрзи и човјека, икону Његову, свету и животворну.

“И ево, у ове наше дане, Бог је попустио поново тај вирус ове болести која се шири свијетом, који је плод управо те богомржње и братомржње прошлих времена, до недавних времена. И народ је оболио у наше вријеме и Европа оболијева од једног новог вируса, који је прастари вирус, а то је страх од смрти. И природно је да се страше тако смрти они који се клањају смрти и ономе што је пролазно, и то обоготворавају. Па кад им то буде угрожено, онда они немају више наде. А ми, који се у Христа Господа крштавамо и са Њим сараспињемо, и који се причешћујемо Тијела и Крви Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, ми сигурно увијек треба да имамо смрт пред собом, као мјеру свега што се на земљи догађа, али у исто вријеме треба да се бојимо само Бога, да у нашим срцима само буде страх од Бога, страх од Божје светиње”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Владика се у својој бесједи присјетио и страдалника у Мартовском погрому из 2004. године

“Ми се данас подсјећамо на трагични 17. март када су потпомогнути од савремених твораца новога човјека, безбожнога, разбојници на Косову и Метохији срушили поново, послије оних злочина из деведесетих година, преко 200 домова, побили велики број жена и дјеце која нијесу избјегла са Косова и Метохије. Тада су порушене и велике светиње – 39 нових храмова, поред оних стотинак порушених бомбардовањем НАТО пакта и насиљем шиптарских злочинаца који су стид и срам часнога и честитога патријархалног албанског народа. То су злочинци васпитани на идеологији брозоморе, на идеологији Енвера Хоџе, на идеологији Мао Це Тунга”, казао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Радосав Рајо Војиновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This