Izaberite stranicu

Док се свијетом шири паника због коронавируса, због које и бројне бискупије издају посебне мјере које у појединим земљама укључују и забрану обављања миси, бискуп из Бели-Арса (Француска), Паскал Роланд, упозорава како је права епидемија данашњице страх.

“Више од епидемије коронавируса, требали бисмо се бојати епидемије страха! Са своје стране, одбијам попустити колективној паници и подвргнути се принципу предострожности који је, чини се, захватио цивилне институције”, написао је бискуп Роланд у колумни на веб страници своје бискупије.

“Не намјеравам да издам никакве посебне мјере за своју бискупију. Хоће ли се хришћани престати окупљати на молитву? Хоће ли одустати од посјета и помоћи својим ближњима? Осим мјера елементарне разборитости које сви спонтано предузимају како не би заразили друге када су болесни, није препоручљиво ишта додавати”, рекао је.

У Француској је потврђено нешто више од 200 случајева заразе коронавирусом, а четири обољела су преминула. Бискуп је истакнуо како су се хришћани у прошлости као одговор на заразе окупљали на молитву, помагали болеснима, посјећивали оне који су на самрти, те да нису зазирали од својих ближњих. Разлог данашњег односа према коронавирусу, француски бискуп види у промјени односа према смрти.

“Не открива ли колективна паника, чији смо данас свједоци, наш искривљен однос према стварности смрти? Не открива ли посљедицу губитка Бога која одводи у понашања која су изазвана тјескобом?” запитао је.

“Желимо сакрити сами од себе чињеницу да смо смртни, и затворивши духовну димензију живота, губимо тло под ногама. Зато што на располагању имамо све софистицираније и учинковитије технике, тврдимо да смо овладали свиме и замагљујемо чињеницу да нисмо господари живота”, нагласио је бискуп Роланд.

Рекао је и како је тренутна епидемија прилика да се подсјетимо на своју људску крхкост. “Ова глобална криза барем је прилика да се подсјетимо да живимо у заједничком дому и да смо сви рањиви и да зависимо једни од других, те да је потребније него икада прије сарађивати умјесто да затварамо своје границе!”

Додао је како се чини “да смо сви полудјели”, подсјетивши да свака сезона грипа у Француској изазове око 8000 смртних случајева и 2-6 милиона обољења.

“Да ли бисте се требали затворити у домове? Требате ли опустошити оближњи супермаркет како бисте нагомилали резерве као да се припремате за опсаду?” запитао је бискуп Роланд, те одговорио: “Не! Зато што се хришћанин не боји смрти. Њему није непознато да је смртан, знајући у Кога је положио своје повјерење.”

Свој је текст закључио позивом да не будемо заробљеници страха: “Немојмо бити живи мртваци! Као што би папа Франциско рекао: Не допустите да вам украду наду!”

 

Извор: bitno.net

Pin It on Pinterest

Share This