Izaberite stranicu

Шездесетак универзитетских професора су синоћ, 8. марта, у Подгорици својим учешћем дали јавну подршку литијама и стали у одбрану светиња.  Велики број професора је и до сада учествовао у молитвеним ходовима који се већ два и по мјесеца одржавају у Црној Гори у знак протеста против Закона о слободи вјероисповјести, али ово је први њихов заједнички наступ и подршка.

По завршетку литије, испред Саборног храма Христовог Васкрсења,  у име професора више десетина сабраних је поздравио и пригодним словом се обратио др Здравко Кривокапић, редовни професор Машинског факултета:

“Ваше високопреосвештенство,

Ваше преосвештенство,

Часни оци,

Дивно монаштво,

Најљепши узданци наше будућности, дјецо, која сте стално са нама,

Браћо и сестре,

Помаже Бог!

Ево и ова група професора се придружује овој подршци по први пут самоорганизованој и не случајно баш на Недјељу православља – Недјељу побједе. Најбољу слику данашњице је прије можда двадесетак година описао један теолог кад је рекао да живимо у времену безаконитог закоња, неправедне правде и неморалне етике. То је управо слика овога закона и он се не може тако једноставно поправити, он се може само повући.

У овом времену Чисте недјеље када треба да изостану било какве ружне помисли, добијамо многе погрдне исказе а ми им узвраћамо једином нашом коју знам и умијемо а то је да их волимо и да се молимо за њих.

Они нам потурају да иза нас стоје ови и они, ја им сада кажем да иза нас стоји највећа амбасада у Царству која је икада постојала. То је амбасада Господа нашега Исуса Христа. Није то ни америчка, ни руска, а сигурно није ни србијанска амбасада. Зато ми трајемо и можемо да истрајемо, не толико колико можда они који су побиједили оне који су се борили против икона, али знамо да наша побједа стиже. Зато и професори кличу заједно са вама: Не дамо светиње!”

Весна Девић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This