Select Page

У сриједу, 4. марта 2020, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј посјетио је сједиште Архиепископа Цариградске патријаршије у Сједињеним Америчким Државама.

У свом поздравном обраћању, Његово високопреосвештенство Архиепископ амерички г. Елпидофор је изразио радост због прилике да укаже добродошлицу Патријарху Српске православне цркве, истакавши дух сарадње међу двема црквама, посебно у Сједињеним Државама. Такође је нагласио константну подршку Васељенске патријаршије у вези са ситуацијом у Црној Гори.

„Зато“, рекао је Архиепископ, „са братском љубављу и најдубљим поштовањем подржавамо напоре ваше Светости, по питању залагања за пријатељске односе, мир и јединство, молећи се увијек за здравље и духовни напредак Ваше светости, као и вјерника и свештенства Српске православне цркве“.

У свом одговору Патријарх српски Иринеј, захвалио је Архиепископу Елпидофору на топлим ријечима и што га је позвао да се сретну на почетку Светог и Великог поста. Подсјетио је на историјске везе које српски и грчки народ дјеле још од времена Светог Саве у 13. вијеку.

„Ми смо деца Византије. Изградили смо наше цркве гледајући на примјер Византије, додајући и свој јединствени печат, попут манастира Студенице.“

Патријарх Иринеј у свом обраћању није само инсистирао на заједничким коријенима, већ и на духу братске помоћи и подршке, посебно у вријеме Првог свјетског рата, када је српска војска пронашла сигурност на Крфу, прије него што су се вратили да ослободе своје земље, или рецимо у скорије вријеме током рата на Косову и Метохији, а и данас са ситуацијом у Црној Гори.

„Остајемо“, рекао је Патријарх, „чврсто и трајно повезани са грчким народом.“

У пратњи Његове светости Патријарха Иринеја били су Преосвећени епископи: шумадијски Јован и источноамерички Иринеј, као и протођакон Дамјан Божић.

Неколико дана прије овог сусрета, Патријарх српски Иринеј присуствовао је ванредном Сабору Српске православне цркве у Сјеверној, Централној и Јужној Америци, који се 29. фебруара 2020. одржао у Клирвотеру на Флориди.

Са енглеског превела: Тијана Лекић
Извор: Greek Orthodox Archdiocese of America

Pin It on Pinterest

Share This