Izaberite stranicu

Мајк Помпео, државни секретар Сједињених Америчких Држава, поручио је влади Црне Горе да поведе отворени дијалог са Српском Православном Црквом у Црној гори везано за недавно донесени Закон о слободи вјероисповијести и његову примену.

“Охрабрујемо Владу Црне Горе да поведе отворени и транспарентан дијалог са Српском Православном Црквом о Закону и његовој примјени. Било који напор да се размотри ваљаност имовинских захтјева треба у потпуности бити у складу са црногорским законом и Европском конвенцијом о људским правима”, поручио је Помпео у писму-одговору које је послао Архиепископу Елпидофору, предсједавајућем Скупштине канонских православних епископија са седиштем у Њујорку.

Захваљујући се на писму које му је претходно послао владика Елпидофор, исказујући своју забринутост због доношења поменутог Закона, Мајк Помпео истиче да су он и председник Трамп чврсто увјерени да појединци било где у свијету имају неотуђива права да мирно и отворено практикују своју веру.

Он даље наводи да је амерички Department of State пратио развој ситуације у вези са доношењем новог црногорског Закона о слободи вјероисповијести.

“Ми разумијемо да су неке религијске групе истакле забринутост због законских одредби у вези са власништвом над имовином и правним поступком кроз који ће се судити о спорном власништву. Иако Влада сматра да је у потпуности укључила предлоге дате у мишљењу Венецијанске комисије о Закону, опоненти тврде да црногорска влада није спровела инклузивне и детаљне консултације са вјерским организацијама и јавношћу, како је препоручила Комисија. Иако су протести у Црној Гори углавном мирни, забринути смо због сталних тензија и недавних изолованих случајева насиља”, каже у свом писму државни секретар САД Помпео, који на крају закључује:

“Желим да Вас уверим да посвећеност Америке вјерским слободама никада неће спласнути.”

Подсјећамо, недавно су изасланици Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори, епископ Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, имали неколико састанака са званичницима Стејт департмента, Конгреса и Хелсиншког одбора у Вашингтону, после којих је Никчевић у интервјуу за Serbian Times потврдио да су током тих разговора, Американци били на моменте непријатно изненађени аргументацијом коју су им предочили представници СПЦ, а која сведочи о угрожавању вјерских права у Црној Гори од стране црногорског режима.

Pin It on Pinterest

Share This