Izaberite stranicu

У суботу, 22. фебруара, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори у својој Књижари у Подгорици, организује промоцију монографије “СПД Јединство у Котору – 1839, 180 година рада и обстајања”, са почетком у 19 часова.

У програму учествују: проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, мр Александра Кнежевић, рецензент мр Андреа Ћосо Памер, рецензент мр Милорад Дурутовић, књижевни критичар, и мр Михајло Лазаревић, аутор, а програм води Драган Ђурчић, секретар СПД „Јединствоˮ.

Вече ће употпунити наступ хора „Јединство“.

Монографија “Српско пјевачко друштво Јединство у Котору – 1839, 180 година рада и обстојања” недавно је објављена у саиздаваштву СПД “Јединство” (Котор) и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Приређивач монографије је мр Михајло Лазаревић, који у уводном слову књиге истиче сљедеће:

„Као допринос овој јубиларној 180-годишњици обстојања и рада Српског пјевачког друштва Јединство 1839. у Котору, након Стева В. Врчевића, Јова Кадије и прот. Јована В. Бућина, усудио сам се да покушам да објединим све хронике, као и многа документа, извештаје, сведочења, фотографије… и на тај начин посведочимо непрекинутом постојању нашег Друштва. Као што можете видети, Друштво је проналазило како да преживи многа државна уређења и системе, пренесе клицу новим генерацијама и уједно нам стави у аманет да ту клицу пренесемо будућим поколењима, дајући нам решења која можемо применити на било које време и било којој ситуацији.ˮ

Српско пјевачко друштво “Јединство” званично је основано 1839. године, мада је забиљежено да је група которских пјевача организовано испратила до вјечне куће Светог Петра Цетињског (у октобру 1830), односно да се дјеловало и десетак година прије званичне регистрације.

Pin It on Pinterest

Share This