Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит волоколамски др Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене послове Московске патријаршије, оцијенио је да се данас у Црној Гори понавља прича која се прије годину дана дешавала у Украјини када је тадашњи предсједник у предизборној трци одлучио да створи нову Цркву. По његовим ријечима Петар Порошенко је умислио да лично може да створи Цркву и да ће му стварање нове Цркве независно од Руске православне цркве помоћи у предизборној трци:

„Међутим, у својој предизборној трци је претрпио жесток пораз. Али успио је да својом дјелатношћу много оштети Цркву. Данас се нешто слично догађа у Црној Гори, гдје су власти усвојиле дискриминаторски закон. Власт се окренула против свог народа и народ је изашао на улице. И ми видимо у Црној Гори на хиљаде и десетине хиљада људи који излазе на улице да подрже своју Цркву.“

Високопреосвећени Митрополит Иларион је ово казао на јучерашњој промоцији своје књиге У шта верују хришћани у крипти Спомен-храма Светог Саве у Београду.

„Хтио бих све вас да увјерим да ће у овој светој племенитој борби Руска православна црква бити уз Српску православну цркву. И хтио бих свима вама да пожелим да се што прије заврши овај тешки налет искушења који захвата Православну цркву у различитим земљама. Властодршци покушавају да управљају Црквом и да стварају Цркву по свом нахођењу. Али Цркву је створио сам Господ Бог. А чувар Цркве је црквени народ. Управо је тај народ данас изашао на улице Црне Горе“, поручио је Митрополит волоколамски др Иларион.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This