Izaberite stranicu

И ове недељне вечери у Бару се сабрало хиљаде људи на молитву и литијски ход. Молебан у Саборном Храму Светог Јована Владимира у Бару служио је протојереј-ставрофор Александар Илић, парох требињски. Након молебана литија је и прошла улицама града. На крају се присутнима обратио отац Александар.

Бесједу протојереја-ставрофора Александра Илића преносимо у цјелости:

Часни оци, драга браћо и сестре, драга дјецо,
Поздрављам Вас из Светосавске и Световасилијевске Херцеговине!
Недамо светиње!
Хвала Вам на части да будем мали дио ове Ваше узвишене свештене борбе!
Ваше Свештене литије поучавају и надахњују и ми долазимо са свих страна не били се научили и
надахнули Вашим подвигом и схватили:
Чему нас уче Свештене литије?
Уче нас прије свега смиреном исповједању вјере, које лакокрило исповједају уз нас Божији Анђели и Арханђели, штитећи нас својим крилима и учећи да је у непоколебљивом исповједању вјере једина права снага и утјеха. Уче нас познању Бога и Божије милости.
Уче нас да нема првог ни последњег. Сви добронамјерни су добродошли, и за све има мјеста и овдје на земљи и горе у Царству Небеском.
Уче нас да ова Божанска благодат свеприсутна сија и зрачи кроз сваког од Вас. Уче нас да одлучност у одбрани истине и светиње не смије стати ни престати никад!!! Ове свештене литије су снага природе истинске људске вјере која не разбија ни разваљује, већ сабира и исцјељује!
Као планински потоци који прерастају у ријеке, а те ријеке се сливају у мора који се претачу у океане,тако су и ове Свештене литије почеле, и снагу добиле од сваког Вас појединачно и свих нас заједно. „Јер гдје се два и више сложе у име моје, ја сам са Њима“ вели Господ. И ето нас вечерас сабраних у овом мору непрекинуте Божије благодати, спремних да кажемо: „не дамо Светиње“!
Али гле чуда! Има нас још! И гле опет чуда! Биће нас више! А зашто драга дјецо, драга браћо и сестре?
Зато што је Господ походио народ свој, зато што је Господ са нама овдје и овог часа! И погледајте ето га поред Вас. Осврните се и препознајте га. У своме сусједу, у своме другу, у своме пријатељу, у дјетету, у жени или човјеку који стоји поред Вас.
Свештене литије јасно показују да се Божија благодат не може посједовати, не може се збројати ни рукама ухватити, у њој можемо пребивати по смирењу и Божијем допуштењу, никако по сили и личном хтијењу.
Како се Божија благодат не може посједовати, тако се ни Светиње Божије не могу него Божијим звати, зато кажемо свима: „не дамо Светиње“!
Природне стихије руше и разграђују, и као такве ми их се бојимо и поштујемо као снаге Божије творевине, као снаге природе. А ове Свештене литије имају снагу која надилази снагу природе, јер исповједају снагу праве истинске вјере да је све људско пролазно и пропадљиво, а све Божије свето и вјечно, и у људске оквире неухватљиво. И ова снага вјере заслужује поштовање.
Зато треба да истрајемо до краја, и ми мали појединачно, да се покажемо велики у вјери овако заједно. Јер опет и опет вели Господ: „дођи вјерни и добри слуго у маломе си био вјеран, над многим ћу те наградити“.
Знајте да сте Ви вечерас овдје ствараоци истинске Хришћанске историје, толико различити свако од нас понаособ, а толико јединствени у једној јединој мисли: „Не дамо Светиње“!
Били су овакви моменти у историји Цркве Христове и прије, али сви знамо како су се завршавали! Увијек побједом Истине! Увијек изласком на прави Пут! Увијек радосном побједом Живота!
„Ја сам Пут, Истина и Живот“.

У овим ријечима се крије одговор успјеха ових Свештених литија! Како данашњи човјек овакав какав је, немоћан, недовршен, неспретан, слаб и њежан, препаднут и уцјењен бригама овог свијета одједном да постане тако јак и непоколебљив, тако одлучан и
сигуран?

Како?

Па зато што је у овој Свештеној литији, која иде улицама наших градова, наше Црне Горе, наше Европе, нашег Свијета, препознао Пут, Истину и Живот! Препознао је Христа! И шта можемо да препоручимо онима који се премишљају шта је ово што ми живимо, шта је то што ми исповједамо?

Дођите и видите! Сви сте позвани! Сви сте добродошли!

Ослободите се брига, ослободите се страхова ма какви да су, ослободите се окова гријеха, очистите се Љубављу коју исповједамо, оперите се од сопствених сагрјешења у овој живој ријеци Христових исповједника који се моле и за Вас и цијели свијет. Који не руше и разграђују, него граде и чувају! Вјерујте нам на ријеч никад није касно да се чини часно! Светиње које бранимо су нас освештале, оне су нас ојачале, оне су нам снагу дале, а даће и свима који им се као таквим поклоне и признају да се
Светиње ником не дају и не могу дати!
Живјели браћо и сестре, живјела Црна Гора, живјела и напредна била Ваша света домовина и живјеле и
вазда свијету сијале и Христа Бога свједочиле Ваше дивне светиње!
Поносите се имате чиме!
Радујте се, имате Христа са Вама и све Свеце који Вас кријепе у овом јединственом часу историје!
Ви сте нови свјетски бренд, ви сте права со овога свијета!
Ви сте откриће двадест и првог вијека, ваша љубав за Светиње, је обишла цијели свијет и задивила га.
Ви сте Свијетлост свијета и ништа Вас надвладати не може, и нико се сакрити од ове Свјетлости не може!
Ваше литије миришу кадом Божијих угодника, миомирисом који привлачи и нас да Вам дођемо, да се од Вас научимо, да уз Вас и ми тим мирисом замиришемо.
Носићемо Ваш подвиг и свједочити свуда по цијелом свијету.
Ово се зауставити не може, јер га ми нисмо ни започели, већ га је започела Божија сила у свима нама!
А оно што је Божије, са тим се не игра и не калкулише, то се у руке не да ухватити и људским јармом свезати!
Не дамо светиње!

Pin It on Pinterest

Share This