Select Page
У недељу 02. фебруара 2020. године у сали Црквене општине Свети Сава на Северним плажама Сиднеја (Northern Beaches), одржано је вече подршке Српској Православној Цркви у Црној Гори.
Поред неслагања са очигледно дискриминаторним законом упереним против само једне верске заједнице у Црној Гори и донетим искључиво зарад отимања њене имовине, те вечери смо се подсетили славне историје оне праве и једине слободарске Црне Горе.
Уз звуке гусала и приповедање, народни гуслар Ђорђије Копривица је подсетио на славне владаре, претке и битке. Још једном смо имали прилику да отргнемо од заборава богато историјско наслеђе које потврђује да темељи праве Црне Горе почивају пре свега у Богочовеку Христу, па онда у свима онима који су му верно служили укључујући и Немањиће и Петровиће. Специјални гости те вечери су била и деца Ђорђија Копривице, Јелена и Огњен који су уз етно песме и гусле духовно увеселили све присутне. Такође, те вечери, домаћи парох прота Саша Радоичић је у име Владике Силуана уручио архијерејску грамату Ђорђију Копривици за његово учешће на прошлогодишњој прослави осам стотина аутокефалности СПЦ.
Посебно задовољство за све присутне је била и изложба ношњи, ордења и медаља Црне Горе. Апсолутну атракцију су представљале оригинале токе из деветнаестог века. Такође, приказан је и оригинални Општи Законик о имовини Кнежевине Црне Горе штампан на Руском језику у Петрограду 1901. Године (експонат са бројем 16).
Лепота дизајна и квалитет израде је оставио присутне без даха. Група колекционара из Сиднеја је за ово вече организовала приказ црногорског ордена Данила од трећег до петог реда у неколико варијанти. Овај орден је израђиван од 1852. до 1920-их година у бар десет познатих јувелирских радионица широм Европе. За ово вече приказано је четири радионице (две аустријске и две француске) са орденима Данила од трећег до петог реда у оригиналним кутијама. Предња страна трећег реда овог ордена се налази на слици 1, док је задња страна на слици 2. Четврти ред  ордена Данила, предња страна слика 3, а задња слика 4. Пети ред ордена Данила, предња страна слика 5, а задња страна слика 6.
Посебно интересовање је изазвало највише војно одликовање Црне Горе – Златна медања за храброст са ликом највећег српског јунака Милоша Обилића. Ову медаљу је установио Петар Петровић – Његош још далеке 1847. године, и додељивала се до 1920-их. Како је стварни лик Милоша Обилића непознат, за израду ове медаље је послужио лик самога Његоша. Ова медаља је очигледан доказ везаности Црне Горе за Косовски завет. (Предња страна ове медаље је на слици 7, док је задња страна на слици 8).
Ништа мање интересовање су привукле и Златна и Сребрена медаља Црвеног крста које је установљена за време првог Балканског рата 1912. На задњој страни се налази чувена композиција ”Косовка девојка”. И из ове медаље је јасно да је иденитет Црне Горе и 1912. године извирао из Косовске битке. (На фотографијама 9 и 10 су предња и задња страна златне медаље, а на фотографијама 11 и 12 су предња и задња страна сребрене медаље).
И за крај, као очигледан доказ извртања историјских чињеница приказана је и такозвана ”Зеленашка споменица” (експонат бр. 13). Она је додељивана учесницима ”Божићне побуне” које се догодила крајем децембра 1918. године. Група црногорских официра и војника коју су били заклети краљу Николи Петровићу нису хтели да прихвате за краља Александра Карађорђевића. (Иако је краљ Никола био деда краљу Александру). Та оружана побуна је пропала, а велика већина њих је помилована и дозвољен им је повратак из егзила, укључујући и вођу побуне Крста Зрнова Поповића.
Данас се овај трагични међу-династијски сукоб лажно представља као побуна против ”србијанске окупације” под паролом ”никад више 1918”, иако нико од учесника те побуне није није порицао свој српски идентитет. Црвено-плава-бела застава се налази и на самој споменици. Занимљиво је да је та споменица, одликовање са највише српских застава на себи.
Поред ових одликовања приказано је још неколико значајних медаља као и орден Црвеног крста Црне Горе. Део ове изложбе ће бити приказан и на Српском фестивалу у Сиднеју који се одржава у 22. и 23. фебруара 2020. године.
Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Фотографије у већој резолуцији на линку:
http://soc.org.au/sr/vesti-sr/1280-vece-podrske-srpskoj-pravoslavnoj-crkvi-u-crnoj-gori-na-elanori-u-sidneju

 

Pin It on Pinterest

Share This