Select Page

Мјештани више беранских села кренули су 30. јануара у послеподневним часовима у литијском ходу ка Беранама, како би се саборно, са свештенством и вјерним народом, упутили на Молебан Пресветој Богородици, у манастиру Ђурђеви Ступови.  

Народ је ка центру Берана пристизао из неколико праваца: са Полице, Дапсића, Берансела, потом Доње Ржанице, Луга и Калудре, те Виницке и Буча.

Ријеке вјерника спајале су се, на кружном току код аутобуске станице, са онима који су се, око 16 часова, окупили код Храма Светог Симеона Мироточивог и у свенародној литији кренули заједно ка Ђурђевим Ступовима.

Крсни ход, који се одржава у знак протеста против неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори, и ове вечери, је протекао је мирно, достојанствено, хришћански, са пјевањем молитви, духовних пјесама, ношење црквених барјака, икона и свијећа. Васојевићи су одлучни и непоколебљиви у борби за очување својих светиња, а према процјенама учесника, сабрали су се у импозантном броју од преко 20 хиљада људи.

Након Молебна Пресветој Богородици, одслуженог у катедралном манастиру Епархије, вјерном народу обратио се протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови, преносећи захвалност и благослов Преосвећеног владике Јоаникија.

„Наш владика није могао бити данас са нама, јер присуствује сједници Светог архијерејског синода СПЦ у Београду, гдје се говори о великој неправди која се чини над Српском православном црквом у Црној Гори. Мислим на тзв. Закон о слободи вјере и он, наравно, није закон него неправда зато што је антиуставан, противан Уставу Црне Горе, јер крши појединачна и колективна права како СПЦ у Црној Гори, тако и сваког појединца.

Он не само што је антиуставан, него је и у супротности са европском Конвенцијом о људским правима и слободама, такође је у супротности са универзалном Декларацијом о људским правима УН, дакле, овај закон је антицивилизацијски, јер свуда у цивилизованом свијету основно људско право је право да вјерује како ко хоће и да иде у коју хоће цркву. То му нико не може забранити“, истакао је о. Евстатије.

Он је оцијенио да у Црној Гори то право желе да ускрате већинском православном народу. Ми то, поручио је протосинђел Евстатије, нећемо дозволити.

„То свједоче стотине хиљада људи на улицама црногорских градова, који имају само једну поруку да не дамо светиње. Нажалост, наша власт не жели да чује глас свог народа, па се једна група наших суграђана упутила пред највеће међународне институције да упути поруку да се овдје грубо крше право и правда. Сви правдољубиви људи широм свијета чули су тај глас, па европски и амерички медији, већ, пишу о томе да се у Црној Гори грубо крше вјерска права. Наша борба је праведна зато што се боримо за основна људска права, а право вјере је гарантовано у читавом цивилизованом свијету и не може нико да нам га одузме“, поручио је протосинђел Евстатије, закључујући своје обраћање ријечима:

„Ми се у Црној Гори не боримо само за своја права, јер ако су у стању да овако грубо крше права већинске вјере у Црној Гори, православаца, страх нас је и да помислимо шта су у стању да ураде са мањинама. Ова наша борба је за све и за свакога у Црној Гори, да нико више у нашој држави не буде понижен и погажена његова права, него да свако буде једнак пред законом.“

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This