Izaberite stranicu

Бесједа протојереја-ставрофора Слободана Зековића, намјесника барског, изговорена 30. 01. 2020. године испред Саборног храма Светога Јована Владимира, након литије улицама Бара:

“Ове литије које ево више од мјесец дана трају су нешто најљепше, највеличанственије што се догодило у историји Црној Гори и наши потомци о овим литијама причаће са поносом као што ми причамо о Вучјем долу, Граховцу, Скадру и Мојковцу.

Драга браћо и сестре, пуно нам је срце свих ових вечери. Толика се љубав и слога осјећа међу нама, да бих и ја заједно са осталом браћом свештеницима у овом тренутку највише волио кад бих могао свакога од вас појединачно да загрлим и братски цјеливам. Али пошто је то тешко изводљиво са овога мјеста, испред ове наше заједничке светиње, нашим срцем и нашим очима вас грлимо као браћу нашу најрођенију, као чланове наше породице. Од свега срца вам благодаримо за вашу љубав, за ваше стрпљење, за вашу храброст, за вашу жртву коју показујете ево из литије у литију. А ове литије, Богу хвала, ево свједоци смо, бивају све љепше и све бројније и тако ће бити и у будуће. Као вјерујући људи, хришћани, ми добро знамо да кроз литију дјелује сила Божија и благодат Божија. Кроз историју Цркве, оним путем кода су пролазиле литије, људи су износили тешке болеснике. И као што је у дјелима Светих апостола записано да су се најтежи болесници исцјељивали од сјенке Светих апостола који су поред њих пролазили, тако су се најтежи болесници исцјељивали и онуда куда би пролазила света литија. И то осјећамо сви ових дана – сила Божија, љубав Божија се обилно излива на све нас и ове свештене литије које су изукрштале цијелу Црну Гору освећују сваки град, и сила Божија се излива на цијелу Црну Гору и она ће Црну Гору освештати. Та сила Божија ће Црну Гору исцијелити од свакога зла, мржње и неслоге.

Хвала вам, драга браћо и сестре, што сте послушали глас и молбу наших архијереја и свештеника да у овим нашим литијама не буде ништа осим молитве, осим крстова, икона и црквених барјака и да са ових наших литија, ево мјесец дана и више колико оне трају, није пошла ни једна ружна ријеч ни према коме. И то достојанство и ту силу и љепоту наших литија морамо и даље да чувамо.

И вечерас, као и минулих дана је 200.000 људи на улицама у овим благословеним литијама, а свако од вас има код куће једнога или више чланова породице, који из неког разлога није могао да дође, тако да је тај број и сигурно двоструко већи. Тако да је апсолутна већина Црне Горе устала против овога безакоња.

А чули смо ових минулих дана од људи који се налазе на челним позицијама у држави, посебно од оног првога чије име нећемо да помињемо, јер није достојан да му се име помиње испред ове светиње; да је овај благословени свети народ назвао лудацима. То је срамота за једног човјека који би требао да се понаша као предсједник свих грађана, то није добро.

Али, молим вас да ме пажљиво саслушате: када смо кренули у ове литије, ми смо поменули да ми не водимо борбу против некога ко је под видом закона покушао да озакони безакоње, него да ми као хришћани, прије свега, водимо борбу и рат са духовним, против поднебеских сила, против демонске силе која хоће од искони да унесе мржњу, и раздор, и злобу, и свако зло међу људе. То је наш главни непријатељ: демонска зла сила, а многи су од вас, вјерујем, били свједоци, када сте ишли код Светог Василија, или на неко друго свето мјесто, како се пред светињом понаша онај који има нечистога духа у себи. Такво понашање ових дана видимо од овога човјека који даје овакве изјаве против свога народа.

Дакле, ове Свете литије и молитве само код таквих људи могу да изазову овакве несхватљиве, неразумне реакције. Код човјека који има таквога духа у себи, који је допустио да се такав дух усели у срце његово, из таквог срца могу да излазе поруке мржње, поруке злобе, поруке које шире неслогу и страх. А ми са овога светога мјеста, из ове благослове, мирне, достојанствене литије шаљемо поруку мира и братске љубави, како смо чинили минулих дана, тако и вечерас, тако и убудуће.

И настављамо са овим литијама које су наше најјаче оружје. Против демонске зле силе нема другог оружја осим часнога крста и молитве. И само на тај начин, са молитвом и вјером ми ћемо се изборити, а већ смо се изборили. Предаје нема, идемо са молитвом, са часним крстом до краја, до побједе, док ово безакоње не престане, док се овај срамни закон не повуче.Настављамо са нашим благословеним крсним ходовима и са нашом заједничком молитвом. Хвала вам, браћо и сестре и Бог вам свако добро даровао.

Морам да још додам, да изнесем једно свједочанство о томе како се људи у Црној Гори ослобађају страха и да се више не плаше пријетњи ни разних узнемирујућих порука, које долазе од челника ове државе. А то је један важан догађај вечерас, који морамо поменути и тога човјека посебно поздравити. На челу ове литије вечерашње кроз град Бар, главни, централни крст носио је активни припадник барске полиције!

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

Pin It on Pinterest

Share This