Izaberite stranicu

У Kосовској Митровици вечерас је одржана Светосавска академија са које је поручено да се не сме напустити светосавље, а најављено је и да ће у среду на северу Kосова бити одржан молебан и литија у знак подршке Митрополији црногорско-приморској и православним верницима у Црној Гори.

У програму Светосавске академије учествовали су полазници предшколске установе “Даница Јарамаз”, ученици основних и средњих школа из Kосовске Митровице који су говорили најлепше стихове и приче о Светом Сави, полазници музичке школе “Миодраг Васиљевић” и црквени хор “Бранислав Нушић” под диригентском палицом Петра Ракића.

У првом делу програма, присутнима се обратио владика рашко-призренски Теодосије који је казао да су преци, владари и архиепископи ишли путевима Светог Саве, а док су ишли његовим путем Срби су били благословен народ.

Владика је истакао да сваки пут када смо помислили да скренемо с тог пута, залазили смо у беспућа и нисмо више били благословен народ.

“Ево и данас смо сведоци тога. Постоје они који хоће да отму нашој цркви светиње, сада у Црној Гори, пре тога у Србији, Русији, свуда. Безбожници, они који немају Бога у себи, они себе намећу за вође, учитеље и просветитеље. Видимо каква су им дела, какви су им трагови и шта остаје иза њих. Али, ми имамо пут који нам је Свети Сава показао као једини пут спасења којим ходимо на земљи, како би били наследници вечног и непролазног царства Христовог”, казао је владика Теодосије.

Светосавску беседу казивао је књижевник и новинар Живојин Ракочевић. У својој беседи говорио је о животу Растка Немањића, “недовршеној довршености” и о чуду Светога Саве.

Живојин Ракочевић се запитао шта нам је замаглило природност и поверење, у вечност и реалност.

“Данас над очевином Светога Саве, у Црној Гори, Свети Сава нема места, али се догодило још нешто, нешто што нико није очекивао. Изашли су људи ниоткуда и поставили темеље новог модела за наше национално брегнуће у овом времену, а они су засновани на четири принципа – вери, нацији, слободи и демократији”, казао је Ракочевић.

У другом делу програма, публици су се представили песникиња Милица Бакрач из Никшића, песник Милан Михајловић, професорка музичког васпитања Јелена Спирић и рецитатори.

На крају академије је најављено да ће се у среду, 29. јануара од 16 часова у Храму Светог Ђорђа у Звечану одржати молебан у знак подршке Митрополији црногорско-приморској и верницима у Црној Гори, а након тога кренуће литије од Звечана до Kосовске Митровице односно Храма Светог Димитрија.

Владика Теодосије је позвао и младе и старе, не само из Звечана и Северне Митровице, већ и других општина са севера Kосова да се придруже литији и молебану и тако искажу подршку за очување српских светиња у Црној Гори – Острога, Цетињског манастира, Мораче и других светиња за које је рекао да су после толико година угрожене.

Светосавска академија организована је са благословом Епископа рашко-призренског владике Теодосија, уз учешће градске библиотеке и црквене општине, а под покровитељством Привременог општинског органа Kосовска Митровица.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

 

Pin It on Pinterest

Share This