Select Page

У цркви Светог Саве у Торонту на Крстовдан је одржан молебан за заштиту Српске православне цркве и народа у Црној Гори. Владика канадски Митрофан се обратио присутнима и том приликом запитао — „У којој земљи на свету држава може да одузме светиње?“.

„Ко може да одузме Нотр Дам у Паризу, Националну катедралу у Вашингтону или катедралу у Лондону? А нама хоће да узму манастир Острог, где хиљаде и хиљаде људи свакога дана долази, не због лепоте манастира, већ због њега самог — Светог Василија. Наш је Његош, наш је Петар Цетињски, наш је и Свети Василије, па је жалосно да се овако делимо, да, не дај Боже, удари рођак на рођака или кум на кума. Молитва и пост су једино средство наше борбе и верујемо да ћемо сва ова искушења превазићи“, поручио је владика.

После служења молебана, у сали цркве је одржан и разговор са народом, где је изражена нада да ће се молитвом и протестима одбранити и следити пут мира.

„Ово је гангстерски потез отимача — а ми који живимо у Канади можемо да сведочимо да ни у једној земљи на свету тако нешто није могуће. Ни у Америци, ни у Канади држава не одузима било којој цркви њену имовину и њене храмове“, рекао је је професор Радомир Батуран у разговору са верницима.

Конзул Србије у Торонту Ивана Стефановић се присутнима обратила из угла правника, оцењујући да у Црној Гори, која претендује да буде чланица ЕУ, имамо национализацију на делу у 21. веку, што је, као је навела, апсолутно недопустиво, јер ЕУ заправо подстиче супротно — реституцију.

„Ми сада доживљавамо страшну национализацију у свом комшилуку. Моја нада је и нада у Уставни суд Црне Горе — верујем да тамо седе правници који ће имати довољно морала, части и образа да се залажу за правду, јер право без правде не иде“, закључила је она.

Извор: Спутник

Pin It on Pinterest

Share This