Izaberite stranicu

Црквена народна кухиња “Дивна Вековић” при манастиру Ђурђеви Ступови представља подршку и ослонац за старе, болесне и социјално угрожене грађане. Сваког дана, осим недељом, у периоду од 7 до 13 часова спреми се 105 оброка.

У порти манастира налази се објекат чијем се отварању на Васкрс 2017. године обрадовао велики број суграђана. Разлог је врло једноставан – захваљујући томе, знали су да неће остати гладни јер се ту налази црквена народна кухиња која је основана уз благослов Епископа Будимљанско-никшићког Г. Јоаникија.

„Кухиња на мјесечном нивоу спреми од 2400 до 2500 оброка, што је на годишњем око 30 хиљада. Тренутно имамо 105 корисника, а вршимо и достављање намирница породицама које далеко живе. Када је кухиња почела са радом 2017. године тада смо хранили 24 породице са 50 њихових чланова, а већ наредне године број је повећан на 34 породице са око 80 чланова“, каже нам свештеник Саво, управник кухиње, и додаје да се за вријме поста спрема посна храна и риба, док је мрсним данима месо са додацима и пола хљеба по особи.

„Рад народне кухиње помажу Епархија будимљанско – никшићка, Манастир Острог, као и више привредника и добротвора“, истакао је он.

За кориснике се сваког дана припрема нешто кувано за јело. Храна је разноврсна. Углавном се спрема грашак, пасуљ, купус, разне чорбе.

„Да добијете јело, не теба вам никакава потврда нити документ. Никада се није десило да некоме не дамо да једе”, каже нам куварица Наташа Мићуновић која је задужена за спремање хране.

Нису само стари и болесни ти који су корисници народне кухиње.

“На пунктовима гдје дијелимо храну често долазе породице са дјецом”, прича нам возач Ратко Миловановић који је задужен за дистрибуцију.

Намирнице донирају фирме али и грађани. У више малопродајних и угоститељских објеката у граду постављене су кутије за прикупљање добровољних прилога за народну кухињу.

Ово је четврта црквено- народна кухиња у Црној Гори, поред оних у Подгорици, на Цетињу и Бијелом Пољу, која је недавно отворена.

Оброци се дијеле на четири мјеста у граду и то у избјегличким насељима Рудеш 1 и Рудеш 2, затим на Балабанди, као и код Гимназије „Панто Малишић“.

Кухиња „Дивна Вековић“ ради сваког радног дана, укључујући и суботу, од 7 до 13 часова, док је недеља слободан дан.

Извор: Беране. ме

Pin It on Pinterest

Share This