Select Page

У Беранама се, у недјељу 5. јануара, сабрало око двадесет хиљада људи да, и ове вечери, искажу своје незадовољство и отпор према неуставном и дискриминаторном Закону о слободи вјероисповјести, насилно изгласаном у Скупштини Црне Горе, а уперен је против епархија СПЦ у Црној Гори.

Литија вјерног народа, предвођена Његовим преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, свештенством и свештеномонаштвом, кренула је у 16 часова из центра Берана, пјевајући духовне пјесме и молитве.

Свештени ход вјерујућих пратило је веома хладно и снијежно вријеме. Упркос свему томе, уз свештенство и нашег духовног Оца владике Јоаникија, сабрали су се сви православни житељи Беранама, међу којим је било доста дјеце, и најмањег узраста.

Долазак молитвене литије у манастир Ђурђеви Ступови, нашу древну немањићку задужбину, пратио је звук звона са купола ове наше светиње.

По одслуженом Молебану, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући наступајући празник Рођења Господа Исуса Христа.

„Нека су вам срећни ови благи дани и ово окупљање око колијевке Богомладенца Христа Спаситеља свијета. Да у радости дочекамо Рођење Христово и да нас Његово рођење оснажи, укријепи, обједини, да се надахнемо божанском силом, истином и правдом, да љубимо једни друге, да љубимо истину, да идемо правим Божјим путем, да носимо свој крст, да чувамо своју вјеру“, рекао је владика.

Навео је да се Црква Божја сабира у ове тешке дане искушења, која сналазе наш православни српски род у Црној Гори. Казао је да је мало ријечи да би се могла исказати благодарност нашем народу на њиховој подршци, љубави и спремности да бране своје светиње, завјештања светих ктитора и задужбинара, завјете Светих Отаца наших Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског.

„Ваша љубав је велико поуздање да ћемо одбранити светиње. Ваши доласци и сабирања око светиња, и овдје у Беранама, и по цијелој Црној Гори и шире су, већ, једно велико свједочанство да је закон који је донесен против православне вјере и православне Цркве у Скупштини Црне Горе мртворођенче, мртво слово на папиру и да је ништаван за овај народ.

Воља народа мора бити обавезујућа за власт, а, нарочито, када је у питању слобода вјере. То је највећа светиња у коју ниједна нормална и паметна власт не дира, него је поштује, поштује права сваке личности, сваког вјерника на слободу вјере. А овдје, већинска вјера, већинска Црква није се сагласила, није се могла сагласити са неправдом. Без обзира на то, против сваког обичаја, поретка, права и закона, наше власти су силом већине и силом наредбе с врха, од једног човјека, предсједника Црне Горе, изгласале у послепоноћним сатима, у мркло доба ноћи, овај мрачни закон“, подсјетио је Његово преосвештенство.

Он је навео да  се Црква заједно са вјерним народом одупрла таквој неправди, изразивши спремност да се боре до краја, мирно, хришћански, истином и правдом, позивајући на дијалог, на разум, на међусобно разумијевање и договарање ради добра Цркве, државе, народа, ради будућности дјеце и стабилности државе.

„Указали смо на све негативне последице оваквог срамног поступка који је унизио поредак Црне Горе, саму Црну Гору и Скупштину Црне Горе. Били су глуви, заслијепљени су својом влашћу, дуготрајним владањем и земаљском силом. Давно је речено да сила Бога не моли, али Бог силу не воли.

Онај ко се усудио да понизи свету вјеру православну, Цркву Божју, светиње, понизиће њега Господ Бог, али, без обзира на све што се догодило, ми смо спремни и на једно и на друго. Ако буде разума спремни смо, одмах, да разговарамо и, ако можемо да се договоримо, уз међусобно уважавање, као цивилизовани људи и народ, договорићемо се. Ако договора нема, а направили су са свима договор, осим са нама, онда ћемо се борити до краја свим расположивим цивилизованим средствима“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки..

Још једном се осврнуо на подршку коју народ Црне Горе пружа својој Цркви у овим данима пуним искушења.

„Овај народни отпор задивио је цио свијет, не само нас у Црној Гори, него много шире. Добили смо подршку од Васељенске патријаршије, од Московске патријаршије, од Јерусалимске патријаршије, дакле, од највећих и најстаријих Цркава, као и од поглавара католичке Цркве. Сви су видјели да се овдје чини злочин и неправда над православљем. Никоме то добра не може донијети.

Ми се спремамо за овај велики празник у братској слози и љубави. Ових дана смо се сабирали, свако вече, око наших светиња и било је величанствено гледати ту љубав, ту слогу и то заједништво око имена Божјег и око наших светиња. Нека све вас Господ благослови. Нека вам буду срећни ови благи дани, да у радости прославимо Бадње вече, па Божић и три Божића, а послије Божића ћемо наставити да се сабирамо око наших светиња. Ово је, заиста, било велико свједочанство и остаће уписано у историји Црне Горе, јер се наш народ потврдио као Црква Божја, света, истинита и неразорива. Ми се, кроз ове невоље, и поред ових неправди, радујемо, јер нас грије топлота вјере, нашег заједништва и љубави међусобне“, закључио је Преосвештени владика Јоаникије.

Обавијестио је сабрани народ да ће се, у договору са Митрополитом Амфилохијем и осталим владикама, који имају јурисдикцију у Црној Гори, мирна протестна окупљања наставити послије Божићних празника, сваког четвртка и недјеље увече. У исто вријеме, развијаће се и друге активности све док се, како је навео, ова борба не доведе до краја, „док се не побиједи ово зло и не нађе праведно рјешење“.

„Нећемо да будемо понижени и дискриминисани у својој држави у којој смо већина“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки г.. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This