Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ диоклијски г Методије благосиљали су са свештенством и вјерним народом и освештали бадњаке пред Цетињским манастиром.

По вишевјековној традицији, први бадњак су донијели и наложили представници Бајица – Мартиновића и Бориловића, а онда представници свих црногорских крајева.

У име Бајица,сабране око бадњака поздравио је Иван Мартиновић који је рекао да му је част што има прилику да у име бајичких братстава Мартиновића и Бориловића налаже бадњак, како су то чинили и његови преци.

„И то на најљепшеем светом мјесту, како се то чин већ три и по вијека, пред светим манастиром у којем се за свој народ и свету вјеру правослчавну молио Свети петар Цетињски и остале владике светородне лозе Петровића“, казао је он.

Рекао је да је убијеђен да ће највећи празник мира и љубави уклонити сјенке над Балканом, посебно оне које су се надвиле над Црном Гором.

„Јер, разведриће се небо с којег нас посматрају свеци који су нам помагали кроз вјекове да се боримо за крст часни и слободу златну. Зато, и мој и ваш братски загрљај нашој браћи на Косову светом, Републици Српској, Србији и свуда гдје живи наш православни народ“, поручио је Мартиновић.

За оне који су скренули с пута наших предака, малобројне и колебљиве, рекао је да се нада да ће их огањ бањака вратити на тај пут.

„Пут који вјековима трасира наша света Црква на коју данас насрћу они за које се молимо да им Господ разбистри разум“, поручио је Иван Мартиновић.

Поздрављајући сабране трационалним „Мир Божји“! Христос се роди!“, Митрополит Амфилохије је рекао да Црква Божија овдје постоји од цара Константина, а не од јуче, што свједочи и титула Епископа диоклијског Методија.

„Не само 800 година што имамо од Илариона са Михољске Превлаке и од Светога Саве, него је од цара Константина ова Црква Божија. Ево свједока, Владике диоклијскога, нашега Методија“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика диоклијски и игуман цетињски г. Методије је потом, бурно поздрављен од сабраног вјерног народа, рекао да је Христовим рођењем свијету засијала свјетлост разума.

„А највећи дар који је Господ дао људскоме роду, поред слободе, јесте и тај разум. Свих вјекова и кроз сва покољења човјек је тај разум употребљавао на начин да је свијет данас дошао у такво стање да се поставља питање опстанка цијеле планете. Тако употребљаван разум, који је постао извор мрака, довео је цјелокупну планету, не само овај наш мали простор овдје у једно безизлазно стање и свима пријети свеукупно уништење“, рекао је Владика диоклијски.

Додао је да су моћници овога свијета похлепом, силом, моћи, влашћу, грамзивошћу и свим оним чиме мисле да овладају другим људима и просторима довели цијелу планету у ћорсокак.

„А тропар који ми пјевамо и празник коме идемо у сусрет, свједоче да идемо заједно са оним мудрацима који су ишли и истински тражили свјетлост Божанску и свјетлост разума, и истинску мудрост. Довела их је звијезда пред Витлејемску пећину. И у Богомладенцу, дјетету незаштићеном и малом препознали су Бога. И у сваком од нас, који буде у стању да у дјетету и у брату и ближњему препозна Бога, да открије Бога у Богомладенцу дјетету, откриће се Бог у срцима нашим“, рекао је Владика Методије.

Рекао је да је наш народ у овом тренутку можда једини на свијету који показује да зна шта је истински смисао живота.

„Проговорили су кроз нас наши преци, окупили су нас светитељи, ћивоти Светога Василија, Светога Петра Цетињскога. Извели су тај дивни народ на улице, десетине хиљада које свјједоче Богомладенца и иду за оним мудрацима према Витлејемској пећини. Ја сам због тога радостан што сам видио у своме животу највеће чудо које се десило у нашој земљи, можда у овоме тренутку једино у цијеломе свијету“, рекао је он.

Владика је нагласио да је то оно штто треба да одржимо и очувамо да би се Христос родио у срцима нашим.

„Да би сви један друугога загрлили, да би се мирбожали ујутру, да би се Христовим тајнама причестили и тиме се хранили и радовали једни ни другима и Христу Богу нашему“, закључио је Владика Методије.

Приређен је и умјетнички програм у којем су учествовала дјеца полазници цетињске школе вјеронауке, затим Црквени хор „Свети новомуиченик Станко“ из Никшића и гуслар Драгомир Перовић.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This