Select Page

Православни вјерници широм Црне Горе и вечерас се окупљају на молебанима и на литијама у молитвеном отпору намјери црногорских властодржаца да озаконе пљачку црквене имовине преко дискриминаторског закона о слободи вјероисповијести.

Подгорица:

 

 

Беране:

Протести у Беранама не јењавају. Вечерас је у молитвеном ходу улицама града до манастира Ђуређеви Ступови прошло око 15 000 људи.

 

 

Фото: Сенка Чоловић

Пљевља:

Фото: Божо Кнежевић

Бијело Поље:

 

Будва:

Фото: Ратка Радовић, Јован Јовановић

Херцег Нови:

У вечерас је улицама Херцег Новог прошла литија. У кољенопреклоној молитви молитвено је учествовало преко 9000 Новљана

 

Фото: ђакон Зоран Миљанић и Јовица Вукасовић

Бар:

Фото: Крсто Пламенац

Никшић:

Жабљак:

 

Плужине:

Даниловград:

У првој литији у Даниловграду учествовало око три хиљаде људи, који су и на овај начин подигли свој глас против неуставног и дискриминаторног закона о слободи вјероисповјести.

Послије одслуженог Молебна Мајци Божјој у Цркви Свете Текле, литија је кренула до Божове главице гдје је почела изградња Храма Свете Петке, а након тога прошла градским улицама назад до цркве гдје се сабарнима обратио о. Жељко Ћалић, даниловградски парох.

Он је позвао посланике који су гласали за Закон о слободи вјероисповјести да чују глас разума своје савјести и народа који је данима на улицама црногорских градова. Онима који су „дигли десницу своју којом се крсте и гласали за безакони закон“ поручио је и да се отријезне и освијесте. Како је казао у Даниловграду се ниједним поводом није окупило више народа него у овој благословеној литији.

Протојереј-ставрофор Обрен Јовановић прочитао је окупљенима саопштење Архијерејског синода и пренио им поздраве Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија.

Сјутра, 5. јануара,  у 17 часова служиће се молебан Храму Светог Петра Цетињског у Спужу, након којег ће улицама град проћи литија.

 

 

Фото: Иван Булатовић

 

 

 

Андријевица:

Колашин:

Молитвена шетња у Колашину је вечерас организовона први пут. Након молебна у Цркви Светог Димитрија, близу 1.000 грађана прошли су центром града са иконама и свијећама у рукама.

Мојковац:

Pin It on Pinterest

Share This