Select Page
Једна од типичних бољки од којих пати човек лишен смисла и смисленог животног циља је немир. Унутрашњи немир је, парадоксално, у наше време најчешће прекривен пријатном спољашњошћу, поготово када је реч о пословној и јавној сфери. Но то није једини парадокс – приметимо да се у вокабулару светских политичких врхушки реч „мир“ свакодневно помиње, док истовремено ратни сукоби пламте на свим странама света. Изгледа да се посебно у наше време испуњава псаламски стих, спеван пре три хиљаде година, који каже: С ближњима мирно говоре, а у срцу им је рат (Пс 27, 3), као и реч пророка Јеремије, који упозорава: Лече ране кћери народа мога овлаш, говорећи: Мир, мир; а мира нема. (Јер 6, 14; 8, 11) – (извод из уредничког уводника)
 
 
У данима када се усрдно и молитвено припремамо за празник Рођења Господа нашег Исуса Христа, из штампе је изашао новембарско-децембарски 370. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Овај последњи овогодишњи број посвећен је теми „Блажени миротворциˮ.
И овај број је своје заслужено место нашао у црквеним медијима, те је тако у програму радијâ Беседа (Епархије бачке) и Светигора (Митрополије црногорско-приморске), катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора мисионарског гласила Српске Православне Цркве задужен за односе са медијима, представио садржај овог 370. броја.
У оквиру представљен пажња је посвећена свим текстовима који чине, заиста, право богатство и духовну храну. Центарлни сегмент био је уреднички уводник који рекапитулира целокупан садржај овог и сваког претходног броја „Православног мисионараˮ. На крају представљања овог новембарско-децембарског 370. броја катихета Бранислав је у име уређивачког одбора „Православног мисионараˮ, као и у своје лично име, честитао престојећи празник Рождества Оваплоћеног Логоса Божјег Господа нашег Исуса Христа, упутивши следеће речи: „Нека свима буде радостан и благословен предстојећи свети Дан Христовог рождества. У Њему се рађамо и препорађамо, у Њему постајемо људи, богољуди, и добијамо свој истински и непролазни смисао. И тако осећамо и громогласно говоримо: Са нама је Бог, нека разумеју сви народи! Мир Божји – Христос се роди!“
 
САДРЖАЈ
 
Реч уредника: Три степена миротворства
 
Материк: Зашто другог дана Божића прослављамо Пресвету Богородицу
 
Приче читалаца Мисионара: Топла Божићна прича
 
Реч пастира: За чиме ћемо жалити?
 
Историја хришћанства: Други Васељенски Сабор
 
Црквени живот: Катихета Бранислав Илић – Свето Писмо и Литургија
 
Беседа: Ђакон Милош Виленица – Недеља петнаеста по Духовима
 
Бисери Светоотачке књижевности: Појам „лепотаˮ и „лепоˮ у делу Светог Климента Александријског
У дијалогу са атеизмом: Новоатеизам
 
ТЕМА БРОЈА
 
Катихета Владимир Пекић: Мир у свету
 
Протонамесник Александар Јевтић: О миротворцима
 
Патријарх српски Павле: Праштање и мирење, уместо саможивог једноумља и похвале
 
Др Ђорђе Вуковић: Свети Сава и помирење браће
 
Српска традиција и обичаји: Ко сачува искру у камену, тај ће опет ватру наложити – Школа гусала „Сандићˮ
 
Српска традиција о обичаји: Житије Патријарха Павла
 
Интервју: Интервју са историчаром Мирославом Илићем, помоћником покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са Црквама и верским заједницама – Љубав и одговорност Српске Цркве!
 
Света земља: Спасо-вазнесенски манастир на Маслинској гори
 
Света гора: Манастир Есфигмен
 
Сећање: Протопрезвитер-ставрофор хаџи Илија М. Ђурић
 
Хришћанска књижевност: Књижевни трагови
 
Храмови: Храм Светог Преображења Господњег на Умци
 
Хришћанска књижевност: Небеско платно
 
Сведочанство: Диван је Бог у Светима својим
 
Милосрђе: „Иди, па и ти чини такоˮ (Лк. 10. 25-37)
Мисионарски излог: Уоћи Божића
Повезан садржај: 

Pin It on Pinterest

Share This