Select Page

Пљеваљски одбор за одбрану светиња саопштио је данас да је вјерни народ Пљеваља синоћ нио непријатно изненађен пријетњом начелника пљевљаске полиције Драгана Славуља примјеном силе.

Текст саопштења преносимо интегрално:

 

„Драга браћо и сестре, господо пљеваљска, пријатељи,

обрадовани смо слогом и достојанством које ових дана пројављујемо као народ окупљајући се и учествујући у Молебану и литијској шетњи улицама нашег града. Пробуђена срца и савјест наших Пљевљака који у све већем броју без страха излазе у сусрет нашој Цркви, највећа су снага овог народа. Ових дана поједини, не знајући шта је Црква, позивају нас да се вратимо у храмове. Гдје да се вратимо, кад нам их одузимају и тјерају нас на улицу?!

Упорним, достојанственим и мирним молитвеним окупљањима на којима ћемо истрајати докле год буде потребно, боримо се искључиво за оно што нам припада, а што су наши славни преци у вијековима иза нас градили и чували. Наше светиње угрожене су „законом топуза“, који је преседан у историји права! И једини начин да их сачувамо је да у миру и што бројније, покажемо наше неслагање. У томе нам се већ придружују многи суграђани, без обзира на вјерску, националну или политичку припадност.

У складу са тим, захваљујемо и нашим полицајцима који „у цивилу“, иако присутни по службеној дужности, учествују у нашим окупљањима и одбрани светиња.

У протеклом периоду, готово сви свјетски медији пренијели су вијести о догађањима на мосту у Ђурђевића Тари, гдје су наши суграђани на челу са Епископом диоклијским Методијем задобили тјелесне повреде.

У очекивању да се одговорни за те немиле догађаје, а сви знамо ко су, покају и да ступе у одбрану светиња – синоћ смо били непријатно изненађени када смо чули да начелник пљевљаске полиције господин Драган Славуљ упозорава и пријети евентуалном примјеном силе. Ко се бори миром, а ко силом, очигледно је.

Зато, драга браћо и сестре, не дозволите да се међу нас увуку провокатори. Не дозволимо било какав инцидент на нашим окупљањима. Мајке, супруге и сестре, позивајте своје породице на мир и достојанство, којим ћемо одбранити наше светиње.

Позивамо наш вољени народ да на литију сви носе иконе из својих домова, јер овдје нема мјеста никаквим националистичким и партијским обиљежјима. Наши званични слогани нека буду јасан став „Не дамо светиње“ и позив „Сви на улице“!

Обраћамо се и локалној ТВ „Пљевља“ да за наша окупљања издвоје посебан термин, поред редовног информативног извјештавања, чиме ће показати своју добру вољу према Пљевљацима који у незапамћеном броју излазе на улице.

Господо пљеваљска, позивамо вас да се и вечерас у 18 ч окупимо пред црквом Свете Петке на Молебни канон Пресветој Богородици, одакле ћемо кренути у литију улицама Пљеваља“, стоји у саопштењу Пљеваљског одбора за одбрануи светиња.

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This