Izaberite stranicu

У цркви Светог Спаса на Топлој синоћ је служен молебан а затим је од Топле до манастира Савина кренула литија у којој је према процјенама учествовало око осам хиљада Новљана у знак протеста против усвајања Закона о слободи вјероисповести.  Дуга колона грађана, предвођена новским свештенством кретала се Његошевом, те улицама Саве Ковачиваћа и Браће Гракалић до манастира.

Отац Драган Пешикан поручио је да се вјерни сабирају да кажу не отимању наших храмова.

“Оваковог сабора није било у Херцег Новом одавно. Ви сте браћо и сестре, исповједници вјере Христове, као што је полицајац рекао: Не нећу да тучем свој народ, тако и ми кажемо: Не, не дам своје светиње! Ми смо Црква Божија. Ми се боримо против демонске силе, не против крви и меса, него против поглаварства, против сила таме”, казао је отац и објаснио да се сваки од нас бори против тих сила постом, молитвом, опраштањем брату своме.

Он је испричао да га је полиција послије протеста на Зеленици позвала на информативни разговор и да се његов брат, иако не дијели његово мишљење, забринуо и позвао, питао и за његово и здравље владике Методија.

“Иако није вјерник стао је уз брата. И ми се не смијемо одрећи браће, ми се боримо против демонске силе која је у њима, а која може да зауме сваког од нас ако робујемо страстима овога свијета. Сви смо грешни и зато кажемо: Боже, Исусе Христе помилуј ме грешног.

Протејереј стафрофор отац Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски, казао је да је сваки парох поносан што служи овоме народу јер су показали да један мали град може да изрази овакву љубав према својој Цркви и покаже да не прихвата пљачкање својих светиња и гробова:

“Поносан сам на вас и молим се Богу да издржимо ову битку која није спортска и неће трајати једну или двије рунде”, казао је отац и поручио окупљеном народу да у овој борби морамо бити упорни, те да је то уз дуготрпељивост одлика Бокеља који на крају увијек побједе.

Истакао је да је очигледно да се власт “заиграла” и да ову битку не може добити:

“Зато што они не ратују са нама, већ са Богом, са Христом, са Богородицом савинском, са нашим прецима светима, са оном крвљу која је проливена за одбрану наших светиња кроз читаву историју. Ту битку никада нико није добио, па неће ни Мило Ђукановић.”

Отац Радомир Никчевић је казао да је Закон о слободи вјероисповјести накарадан и да се у њему спомиње културна баштина Црне Горе.

“Као што морско добро не припада више приватницима и онима који су некада посједовали морско добро и овим накарадним законом хоће да изједначе културну баштину са морским добром. И да на најперфиднији могући начин кажу да је манастир Савина културна баштина и да она припада Црној Гори. Ми им поручујемо са овог мјеста да то неће моћи, јер Бока има своју културну баштину, она има своју историју, ми ћемо тражити заштиту културне баштине Боке и културну аутономију”, поручио је прота Радомир.

Након молитве у манастиру Савина, литија је прошла и кружним током у Мељинама. Након 15-то минутне блокаде саобраћаја, литија је кренула назад ка манстиру Савина. У Мељинама су биле јаке полицијске снаге, али је све протекло без инцидената.

Молебану и литији су присуствовали челници Општине Херцег Нови.

Весна Девић

Фото: Мирослав Јелић

 

Pin It on Pinterest

Share This