Izaberite stranicu

Саопштење Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори

Цетиње, 26. децембар 2019.

Данас је одржана телефонска сједница Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори (основаног одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у мају 2006. године) у саставу:

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије

Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије

Епископ милешевски г. Атанасије

Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије

Епископ диоклијски г. Методије

Епископ умировљени захумско-херцеговачки г. Атанасије

  1. Православни епископи у Црној Гори позивају вјерни народ да, у духу свенародног Сабора око моштију Светог Василија Тврдошког и Острошког и братског сабрања пред Скупштином Црне Горе, остане достојанствен и не пристане ни на какве провокације и учествује у немирима и сукобима које могу изазвати злонамјерни људи и мешетари – припадници разних “служби”.

Мир и братска слога су нам најпотребнији јер православним хришћанима, као ни било коме у Црној Гори, не приличи било какав облик насиља. Носиоци и узрочници насиља јесу садашњи властодршци у Црној Гори који изазивају праведни народни гњев, заборављајући свељудску Његошеву истину: Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.

  1. Епископски савјет ће се обратити свим међународним  институцијама за заштиту људских права и слобода због бруталног угрожавања слободе вјере у Црној Гори. Овај антиеврпоски закон у Црној Гори је припрема да се на исти овакав начин отме имовина Српске Православне Цркве и на Косову и Метохији.

3.Епископски савјет ће затражити хитно сазивање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве због ванредне и новонастале ситуације, како у Црној Гори, тако и на Косову и Метохији, гдје је у припреми отимање светиња и имовине Српске Православне Цркве.

Позивамо још једном сву браћу и сестре православне хришћане и све људе добре воље на мир и братску слогу са свим људима у Црној Гори.

Честитамо Божићне празнике свима: Христос се роди!

Pin It on Pinterest

Share This