Izaberite stranicu

Данас је Божић по грегоријанском календару. Римокатоличка црква, Протестантске и Англиканска црква, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена данас прослављају Божић.

Поглавар Римокатоличке цркве Папа Фрања позвао је свет да дозволи да светлост Божића у људским срцима обасја таму, која води до верског прогона, социјалне неправде, оружаних сукоба и страха од миграната.

У посланици “Урби ет Орби” (Граду и Свету) коју је упутио поводом Божића, Папа Фрања је пред десетинама хиљада људи на Тргу Светог Петра позвао на мир у Светој земљи, Сирији, Либану, Јемену, Ираку, Венецуели, Украјини и северноафричким земљама захваћеним конфликтима.

“Постоји тама у људским срцима. Ипак, Христово светло је још увек веће”, рекао је Папа и истакао да промена почиње у срцима појединаца.

Осврнувши се на прогон хришћана од стране војних група у Буркини Фасо, Малију, Нигеру и Нигерији, папа је упутио молитву Богу да пружи утеху онима који пате због своје вере.

Папа Фрања, који је често нападан у јавности због подршке избеглицама и мигрантима, указао је да њих неправда приморава да пређу пустиње и мора, која постају њихове гробнице, преноси Ројтерс.

“Неправда је оно што их присиљава да трпе неизрециве облике насиља и мучења у нехуманим притворским камповима. Неправда је оно што их удаљава од места које би могло да им пружи наду у достојанствен живот”, рекао је Папа.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This