Select Page

Рођен је пре 67 година у малом месту Гаргалијанои на Пелопонезу, а од 1964. живи у Јерусалиму

ПОСЛЕ осам векова Свети Сава симболично се недавно вратио у Јерусалим, када је студент београдске богословије Стефан уручио поклон – портрет оца Српске првославне цркве Његовом блаженству патријарху Јерусалима и све Палестине Теофилу Трећем.

Богослов Стефан, уједно и секретар архиепископа охридског и митрополита скопског Јована, био је члан српске делегације академика, професора, историчара, преживелих логораша из НДХ, уметника и новинара, предвођених директором Архива Војводине др Небојшом Кузмановићем, која је од 18. до 21. новембра учествовала на академском округлом столу у Јерусалиму о српско-јеврејским односима.

Ова мисија, крунисана је отварањем српско-јеврејског образовног центра који носи имена Светог Саве, који је овде ходочастио први пут пре 790 година, и Јехуде бен Шалом Хај Алкалаја, сефардског рабина, писца и вероучитеља.

Но, пре свих ових догађаја, ваљало је отићи по благослов патријарха Теофила Трећег.

– Тамо нека стоји – рекао је патријарх Теофил преузевши портрет Светог Саве и благим покретом руке показујући свом помоћнику да портрет Савин „посади“ у патријархову столицу, на најузвишеније место у сали за пријеме Јерусалимске патријаршије, мајке свих цркава.

Обрадовао се патријарх и другим поклонима из Србије – књигама у издању Матице српске из Новог Сада. Чуо је да најстарија српска научно-књижевна институција траје већ 192 лета господња. Смешак му је измамила и поклоњена флаша домаће српске ракије за коју је уз осмех упитао: „Шљивовица?“

У међувремену, у пространу салу где је примљена српска делегација, случајно или не, пристигли су и представници католичке цркве из Аустрије. И они су били у прилици да чују од патријарха појединости из богатог историјата Јерусалимске патријаршије, основане о Педесетници, 50 дана после Васкрсења Исусовог. После тог чудесног догађаја, хришћанство се одавде проширило на цео свет.

– Кроз историју суочавали смо се са великим искушењима разједињавања, али смо успевали да их превазиђемо, те верујем да ћемо их превазилазити и сада и убудуће – рекао је Теофил Трећи, одговарајући на новинарско питање о актуелним размимоилажењима између појединих помесних православних цркава.

Упитан у име троје преживелих логораша из Јасеновца и дечјег логора Јастребарско – Смиље Тишма, Гојка Рончевића Мраовића и Јелене Бухач Радојчић – како је могуће да је усред Јерусалима, истина, на незваничном месту, али ипак осванула спомен-плоча надбискупу Степинцу, патријарх Теофил није имао конкретан одговор.

– Не знам много о томе. То је проблем људског бића, ума и савести – казао је јерусалимски патријарх.

У Јерусалиму је, наиме, априла ове године на хостелу „Вија долороса“, у оквиру римокатоличког коначишта Свете породице, у власништву Бечке надбискупије, готово кришом постављена меморијална плоча Алојзију Степинцу.

Тим поводом водећи израелски истраживач Холокауста проф. др Гидеон Грајф упутио је протестна писма папи Франциску, председнику и премијеру Израела и бечкој надбискупији, захтевајући уклањање плоче Степинцу, „који је пружао НДХ моралну и духовну подршку, јер та плоча вређа осећања свих жртава нацизма, фашизма и усташтва“. Одговора још нема ни са једне од наведених адреса.

На питање новинара „Новости“ о угрожености српског црквеног блага и вишевековних наших храмова на Косову и Метохији, патријарх је рекао да је то врло озбиљан проблем.

– Данас се носимо са глобализацијом и сви смо њена жртва – казао је јерусалимски патријарх. – ЕУ промовише такозване либералне вредности чији је циљ да се уништи сваки идентитет: културни, религијски, језички… Шта, онда, очекујете од ЕУ? Ти људи не разумеју и нису спремни да чују свету историју. Политичари су марионете које се брину само за свој политички статус, нису спремни да се жртвују за вредности светог косовског наслеђа.

На растанку, патријарх је благословио сваког понаособ и даривао нам по иконицу Богородице. На изласку из сале Аустријанци нису били разговорљиви. Изузетак је био др Дитмар Винклер, универзитетски професор из Салцбурга. Пришао је новинару „Новости“ и рекао да је био на Косову и Метохији у време страдања српских светиња и да је заиста било тужно гледати како они који су били задужени да их чувају – нису радили свој посао. Његове речи имале су призвук извињења.

РОЂЕН НА ПЕЛОПОНЕЗУ

ПАТРИЈАРХ Теофил Трећи потиче из нашег суседства. Рођен је пре 67 година у малом месту Гаргалијанои на Пелопонезу, а од 1964. живи у Јерусалиму. Јерусалимски Свети синод изабрао га је, 2005. године, за 141. поглавара Светог града Јерусалима, целе Палестине, Сирије, обале Јордана, Кане, Галилеје и Светог Сиона.

УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА

ПРЕЖИВЕЛИ логораши из Јасеновца, научни истраживачи, као и чланови групе ГХ7-стоп ревизионизму, учесници округлог стола о израелско-српским односима и култури сећања на логор Јасеновац, одржаног у Јерусалиму, усвојили су декларацију у којој упозоравају на растући фашизам и усташтво у Хрватској. Они, такође, траже да се омогући право сећања на жртве Јасеновца, као и да се подржи иницијатива израелског професора др Гидеона Грајфа за уклањање меморијалне плоче Алојзију Степинцу у Јерусалиму.

Извор: Новости

 

 

Pin It on Pinterest

Share This