Select Page

Група православних младих придружила се другима из финског друштва који су се окупили на вратима хелсиншке синагоге како би положили букете цвећа у знак солидарности са финском јеврејском заједницом, која је у антисемитским нападима ове године подвргнута исмевању.

Акцију је делом подстакао недавни инцидент у којем су антисемитске налепнице са ликом Давидове звезде биле лепљене по целом граду, па и близу синагоге и испред израелске амбасаде у Хелсинкију, извештава Хелсинки Тимес.

Веровало се да су налепнице резултат координисаног чина мржње међу неонацистичким групама широм Скандинавије, а постављене су на годишњицу Кристалне ноћи, нацистичког погрома над јеврејским народом који се догодио 1938. године.

Неколико цвећара укључило се и поклонило цвеће којим су млади украсили ограду синагоге. Цвеће је прекрило антисемитске налепнице.

Постављању цвећа 18. новембра присуствовали су министар спољних послова Пека Хависто, као и друге политичке личности и угледни радници у друштву. Групу православних младих предводио је свештеник Хеики Хутунен.

Прота Хеики Хутунен и млади представник православне парохије у Хелсинкију обратили су се присутнима.

Извор: Basilica.ro (са енглеског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This