Izaberite stranicu

У 22. недељу по Педесетници, на празник Преподобног Јоаникија Великог и Светог свештеномученика Никандра, служена је Света архијерејска литургија у манастиру Свете Ане у Доњој Вријески код Дарувара.

Литургијом је началствовао Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски и егзарх свештеног трона пећког г. Амфилохије, уз саслужење Његовог високопреосвештенства Архиепископа катарског г. Макарија и Његовог преосвештенства Епископа пакрачко-славонског г. Јована, свештенства и свештеномонаштва из Епархије славонске.

На Литургији су појали ученици Богословије Светог Петра Цетињског, предвођени својим професорима ђаконом Павлом Љешковићем и Александром Вујовићем.

У току Литургије по благослову Епископа Јована, Митрополит Амфилохије је обукао у првине монашког образа послушницу Ксенију из Манастира Светог Јована Крститеља у страдалном Јасеновцу.

После прочитаног Јеванђеља сабранима се обратио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, тумачећи јеванђелску причу о богаташу и Лазару и о значају ове светиње и кроз вјекове, говорећи да је у Цркви Божијој све у знаку Христовог распећа и Христовог и Васкрсења.

Митрополит Амфилохије је казао да је посебна радост овдје данас што је са нама Архиепископ Макарије катарски, јерусалимске свете Божије Цркве, мајке свих цркава.

“Оне Цркве која чува знамења гдје је Господ ходио, гдје је пострадао, гдје је васкрсао Господ. Његов долазак овдје је и то знамење и велики Божији благослов”, казао је између осталог Митрополит Амфилохије.

Овом приликом Митрополит је за манастир Свете Ане поклонио икону Пресвете Богородице Филеримске и Светог Петра Цетињског.

На крају службе опет се кратко вјернима обратио Митрополит Амфилохије, казавши да је ово служење Литургије велики дар и благослов за све, поготову за обнову ове древне светиње.

Митрополит се помолио да Господ благослови нову послушницу Манастира Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, сестру Ксенију, која је данас примила првине ангелскога лика, да је Господ благослови да пали кандило над моштима и гробовима Светих новомученика Јасеновачких.

“Радује ме данас, да је овде са нама и у име Богословског факултета професор Богољуб Шијаковић. Такође су овде са нама и професори и ђаци Цетињске богословије. То је велико благослов за њих, од Светога Петра Цетињског да стигну овде код Свете Ане, овдје гдје је темељ наше просвјете и гдје су дошли Света браћа Кирило и Методије. Нека то запамте, то је за њих веома корисно и благословено”, казао је Митрополит Амфилохије.

Потом се кратко обратио и владика Јован: “Ово је једино мјесто у нашем српском народу које је директно везано за Свете Кирила и Методија. Ми претпостављамо да је Методије касније био у Митровицу, али нисмо сигурни. Дакле, ово је једино мјесто у нашем народу које се везује за Свету браћу. Тиме је драгоцјеније и тиме је важније што сте нам данас овдје. Важно је што сте нам данас овдје драги владико. А и Света Ана се радује што нам је стигао владика Макарије од њеног дома из Јерусалима”.

Послије Литургије монахиња Герасима из манастира Свете Ане, припремила је за све присутне трпезу љубави.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This