Select Page

Благословом Његове светости Патријарха српског г. Иринеја и Високопреосвећеног Митрополита црногорско – приморског г. Амфилохија, а у организацији „Савеза Срба из Црне Горе“, 14. новембра у вили Јелена у Београду, одржана је донаторско вече којим се представила новооснована Православна фондација, која за свој циљ има сарадњу и повезивање православних народа, посебно заштиту идентитета српског народа .

Присутне госте је испред „Савеза Срба из Црне Горе“ поздравио Жељко Чуковић, домаћин вечери, који је говорио о важности саборности у овом времену:

„Српски народ је навикао на муке. Разапет на крсту вијековима, сеобама и деобамо, ми још нисмо изашли из периода Арсенија Чарнојевића, а ни владике Рада. Носили смо са собом кроз сеобе кивоте наших светаца, иконе крсних слава и наравно имена мјеста гдје смо рођени. Ишли смо до границе слободе, тамо смо на новим ливадама градили куће, прво смо их крштавали именом место рођења а онда на њима подизали паралелно цркве и манастире и огњиште. То је наша судбина која, нажалост, није промењена ни у 21 вијеку.

Ми смо вечерас овде у прилици призивамо и владику Рада и Арсенија Чарнојевића и владику Николаја и све оне српске великане који су оставили траг без којих не можемо, без којих вечерас не би били овде. Ми смо вечерас окупљени да учинимо један искорак братске љубави, слоге, да будемо једно, да пружимо руку једни другима.“

Благослов Митрополита Амфилохија пренео је протојереј – ставрофор Радомир Никчевић који је пожелео да нас ова Фондација окупља увек око добра:

„Велико је задовољство бити вечерас са вама да покажемо с једне стране да смо саборан народ, а друге стране да смо увијек када треба ближњем своме ту да помогнемо.Чули сте од господина Чуровића која нас је све губа притисла. Знате и сами да ова власт коју имамо траје већ 30 година. Црква полако постаје и последња линија одбране и због тога је Митрополит благословио оснивање ове Фондације и ја вам преносим његов поздрав и благослов да се сабирамо увијек око добра. Како каже Свети апостол Павле у посланици Галатима чинећи добро да нам се не досади, јер кад чинимо добро једни другима то је оно што вјечно остаје. Кад читате пажљиво Свето писмо, и Старога и Новога завета, поред појма вере најчешће се помиње и појам милости, милостиње и милосрђа, јер је милосрђе видљиви знак љубави. Ако некога волимо милосрђе је милост да га загрлимо, ако га не волимо онда немамо то осећање у свом срцу. Човек је у ствари ризница или није ризница, а мора бити ризница или љубави или мржње, и зато је добро да чинимо добро, јер чинећи добро ми се и обнављамо.“

О „Православној фондацији“ је говорио председник Управног одбора Фондације Јован Шиповац који је присутне упознао са начелима и циљевима ове новоосноване Православне фондације и разлозима њеног оснивање и деловања:

„Имајући у виду да је помоћ нашем народу данас потребна и на Косову и Метохији, и у Црној Гори, и у Републици Српској, и у расејању, али у самој и матици Србији, имајући у виду више вековно потребу да се православни народи саберу и удруже да радимо сви заједно у љубави у Христу. Не заборавите данас није на удару само српски народ, него цело православље. Зато наш пројекат носи назив Православна фондација, како би сваки православни хришћанин где год се налазио могао у овај фондацији да нађе своје место и да нађе свој смисао. Ми смо једна неполитичка, невладина световна организација коју волонтерски воде људи и који ће је водити увек независно, одговорно, појединци, патриоте, људи чврсти у вери и посвећени својим циљевима.“

На првој добротворној вечери коју је Православна фондација Срба из Црне Горе организовала прикупљена су средства за обнову једне куће повратника на Косову и Метохији, за обнову манастира Михољска Превлака и за помоћ у изградњи српско-руског културног центра у Бањалуци. На овај начин Фондација жели да активно помаже Србима на свим просторима на којима живе

У уметничком делу вечери наступили су гуслар Славко Јекнић, хармоникаш Бобан Бијелић, виолончелисткиња Сања Јанчић, Нина Несторов и хор Дечијег Културног Центра из Београда под диригентском палицом Невене Ивановић. Своје стихове рецитовао је песник Благоје Баковић, док је глумац Александар Дунић говорио одломке св. владике Николаја. Водитељ вечери био је глумац Предраг Филиповић.

Свечаној донаторској вечери присуствовали су бројни културни посланици, представници Срба из Црне Горе, дипломатски кор и привредници.

Обрада: Весна Девић

Извор: Радио Слово Љубве

 

 

Pin It on Pinterest

Share This