Select Page

За време свог боравка у Бакуу Његова светост Патријарх московски и читаве Русије г. Кирил  је посетио 14. новембра катедрални Саборни храм Светих жена мироносица и обавио чин малог освећења после обимних рестаураторских радова.

Поред великог броја архијереја и чланова његове пратње, свечаности је присуствовао први заменик председника Владе Азербејџанске Републике Ј. А. Ејубов, дипломате у Азербејџану: Аустрије, Белорусије, Грчке, Руске Федерације, Швајцарске, као и посланик Мили Меџлиса (парламента) и чланови руских политичких и економских установа у овој земљи.

На спомен на овај догађај Патријарх је подарио храму стару икону светитеља и чудотворца Николаја.

Иначе, овај хран посвећен женама мироносицама подигнут је 1909. године у руском стилу. Храм је био затворен 1920. и коришћен је у почетку као магацин и касније као спортска сала. Током јануарских догађања 1990. звоник је пао на кров храма и урушио га.

Године 1991. полусрушена грађевина храма враћена је Руској православној цркви. У овом Саборном храму налази се ковчег са моштима апостола Вартоломеја – покровитеља града Баку, и као и чесне иконе Матере Божје „Тиквинска и Каспијска“.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This