Select Page

Светом литургијом у манастиру Савина почело је свечано обиљежавање 101. годишњице ослобођења Херцег Новог од аустроугарске окупације и Дана примирја када је озваничен крај Првог свјетског рата.

Послије Свете литургије одржан је парастос бокељским добровољцима у војскама Србије, Црне Горе, САД, Француске и Италије, код споменика родољубима Боке у Првом свјетском рату.

„Наши преци су служили другима, ближњем, они су знали тајну и у свему испунили Христову заповјест јер нема љубави веће него кад неко положи живот за ближњег свог. Ми смо народ који има бројне слабости, али имамо једну врлину коју мало који, а можда и ниједан други народ нема, а то је да тако лако дајемо живот за ближњега свога. Читава наша историја крстоносна је у ствари давање живота за ближњег, Христа ради и љубави божије. Без Христа је немогуће појмити толику жртву коју је дао наш народ својој историји. Немогуће је појмити да је у Првом свјетском рату, само у Србији 28% становништва изгинуло и дало живот свој за крст часни и за слободу. Зато ми данас живимо као слободни људи. Зато данас можемо да се сабирамо у храмовима, можемо да рађамо дјецу“, рекао је у бесједи протојереј ставрофор отац Радомир Никчевић.

Отац Макарије, игуман манастира Савина, подсјетио је да, имајући наду, требамо да осећамо љепоту живота и кад се жртвујемо за ближњег, да осјећамо силу љубави, као што су наша браћа коју помињемо изабрала љубав, а без наше жртве, њихова жртва нама неће вредјети.

Конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић захвалио је организаторима и подсјетио да се Дан примирја у Првом Свјетском рату у Србији обиљежава као државни празник.

Потпредсједник Општине Милош Коњевић истако је да се на овај начин сјећамо предака, чланова српске и црногорске војске.

„Прије 101 годину Херцег Нови је ослобођен од окупације. Тада је славна српска војска са генералом Светиславом Симовићем ушла у Херцег Нови и Новљани су и Бокељи дочекали слободу. Надамо се да ће ово постати традиција и да ће се у манастиру Савина окупљати народ у знак помена свим нашим родољубима и браћи која су страдала од Косовског боја па до данас“, казао је Коњевић.

Вечерас у 19 сати у дворани „Парк“, биће одржана свечана академија. На тему “Ослобођење Херцег Новог, историски значај 1918. године и крај Првог свјетског рата”, бесједиће философ др Часлав Копривица, професор ФПН у Београду.

У програму ће учествовати хорови „Свети Василије Острошки”, „Свети Сава“, “Рождество“ (Бијела), чланови КУД „Илија Кишић“ (Зеленика), солисти Светлана Бубања и Душан Тадић. Водитељ програма је Драгана Влаовић.

Организатори свечаности су невладине организације из Херцег Новог: “Српски Соко”, “Матица Боке”, СПКД “Просвјета“, “Коло српских сестара Херцег Нови”, “Друштво за архиве и повјесницу херцегновску“, “Витешко друштво Свети Стефан” и „Карађорђе“.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This