Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин др Амфилохије сусрео се 5. новембра 2019. године на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици са Њеном Екселенцијом амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори госпођом Џуди Рајзинг Рајнке.

Послије обиласка Саборног храма Христовог Васкрсења, Митрополит је, поздрављајући амбасадорку и њене сараднице, указао на вишевјековну и богату хришћанску историју и културу на просторима на којим се данас налази Црна Гора. У даљем току срдачног разговора, високи саговорници су размијенили мишљења по бројним питањима у погледу начина остваривања и заштите права на слободу вјероисповијести или увјерења, изазова који постоје у односима између Цркве и државе, проблема у погледу немогућности остваривања права на реституцију имовине која је од Цркве и других вјерских заједница одузета за вријеме комунистичког режима послије Другог свјетског рата. Посебна пажња је посвећена питању Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

На крају састанка, закључено је да се о тако важним друштвеним питањима као што је право на слободу вјероисповијести или увјерења мора водити најшири јавни, стални и институционални дијалог уз пуно међусобно поштовање, сарадњу и толеранцију државе и свих субјеката вјерске слободе.

Pin It on Pinterest

Share This