Izaberite stranicu

„Противимо се било каквом облику еутаназије – то је директан, намерни и намерни чин одузимања живота – као и самоубиство уз помоћ лекара – што је директна, промишљена и намерна подршка извршењу самоубиства – јер се они у основи супротстављају неотуђивој вредности људског живота, и стога су својствено и последично морално и религиозно погрешни, и требало би их забранити без изузетка.“

Ово је изјава коју су представници аврамовских религија потписали и објавили у Ватикану у понедељак у вези с питањима окончања живота начином попут еутаназије, потпомогнутог самоубиства и палијативне неге.

Еутаназија, самоубиство уз помоћ лекара – морално и религиозно је погрешна. Они су категорички осудили сваки притисак на пацијенте на смртном часу да активним и промишљеним радњама заврше свој живот. „Целовита и поштована брига о личности“, рекли су, „мора имати на уму јединствену људску, духовну и религиозну димензију умирања.“ Личност која стоји иза декларације јесте рабин Абрахам Штајнберг из Израела који је идеју предложио папи Фрањи, а он ју је заузврат поверио Папској академији за живот у Ватикану.

Укључио се надбискуп Винћенцо Паља, председник Академије, који је координирао мешовиту међуверску групу за израду декларације.

После објављивања овог документа, папа Фрања је у Ватикану примио 30 потписа. Међу њима је било и неколико кардинала, рабина, укључујући Давида Росена и Сјамсула Анвара, из друге по величини исламске организације у Индонезији, Мухамадија.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This