Izaberite stranicu

На данашњи дан, 26. октобра 1377. године босански бан Твртко Котроманић се крунисао за краља “Србљем, Босни и Поморју и Западним странам”.

Настанак Краљевине Босне представља историјски догађај који се одвијао у јесен 1377. године, када је тадашњи бан Босне, Твртко Котроманић у манастиру Милешева, крунисан за краља Стефана Твртка I Котроманића, а Бановина Босна уздигнута у ранг краљевине. Почетком 1377. године бан Твртко је био господар знатног дијела старих земаља Немањића, које су се простирале између Неретве и Лима, чија је укупна површина била већа од површине области Босне у ужем значењу ове ријечи. Владање над великим дијелом старих земаља Немањића обавезивало је Твртка I Котроманића да узме титулу краља, која је деценијама припадала Немањићима.

Послије територијалног ширења своје државе, Твртко је имао један дио првобитних Немањиних земаља, манастир Милешеву са гробом српског просветитеља Светог Саве, и крвно сродство са Немањићима. Твртко је узео име Стефан како би се изједначио са својим прецима Немањићима, за које се везивао и чију је традицију желио да настави. Постао је по милости Божијој краљ Србљем, Босни, Поморју и Западним странам. Крунисање није извршено у Жичи, по старој традицији Немањића, по свој прилици за то, што се она није налазила у Твртковој власти, али је Милешево, са гробом Св. Саве, чији је култ међу Србима био већ знатно развијен, и као задужбина Немањића изабрано да се нагласи то везивање за старо наслеђе. Сам Твртко у повељи Дубровчанима каже: „… и идох в србскују земљу … и тамо шдшу ми венчан бих богом дарованим ми венцем на краљевство преродитељ мојих”.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This