Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј свечано је дочекан данас, 27. септембра, у грбаљском манастиру Подластва код Будве, гдје је у Цркви Рођења Пресвете Богородице служена доксологија и вечерња служба.

Свјатјешег Патријарха и његову пратњу на тиватском аеродрому су око 18 часова дочекали Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвећени владика диоклијски г. Методије, свештенство, предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић.

Патријарх Иринеј допутовао је у дводневну посјету Црној Гори поводом велике прославе јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ и 1500 година постојања Манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластва. Ово је једанаеста посјета Предстојатеља Српске цркве Црној Гори, а осма Митрополији црногорско-приморској.

Послије доксологије у манастиру Подластва, гдје се више хиљада вјерног народа са свих страна Боке сабрало да дочека свог Патријарха, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је заблагодарио Његовој светости на љубави и благослову, изражавајући посебну радост што је наследник Светога Саве дошао у овај благословен манастир, који прославља 15 вјекова постојања, у години када прослављамо 8 вјекова аутокефалности СПЦ и Митрополије црногорско-приморске.

”Добро дошли овдје наслиједниче Светога Саве! Овдје је долазио и Свети Сава, а послије њега и сви ваши претходници. Патријарси су долазили и рукополагали митрополите зетске и црногорске и овдје боравили. Последњи који је прије Вас био је Ваш претходник, Његова светост Патријарх Павле, 1992. године.”

Првојерарх наше Цркве се захвалио на Митрополитовим ријечима, које су биле пуне братске љубави, и изразио радост што је поново у Црној Гори, наглашавајући да је био на многим мјестима, али да овако величанствен дочек није видио и доживио.

“Овдје дјелује благодат Божија, милост Божија, овдје народ својим језиком хвали Господа, језиком своје душе и срца. Недостаје ријеч да се захвалим и изразим оно што осјећам. Долазио сам на многа мјеста, код нас и ван, оволики и овакакав народ ја нисам сусрео. Овај скуп, вечерашњи и сјутрашњи, најбоље говори шта је Црна Гора, она је била и остала оно што је била кроз вјекове. Хвала Богу што је тако!”

Радост која је зрачила са лица Његове светости Патријарха српског г. Иринеја благосиљала је и ширила се међу свештенством и вјерним народом: Благословен који долази у име у Господње!

Након богослужења којем је присуствовао и Преосвећени владика милешевски г. Атанасије, прослава је настављена Свечаном академијом.

Патријарх Иринеј служиће сјутра, 28. септембра, са више архијереја у манастиру Подластва Свету архијерејску литургију са освећењем параклиса Светог великомученика косовског цара Лаза и манастирских конака .

Након Литургије биће одржан свенародни сабор уз културно умјетнички програм на коме ће наступити Никола и Бојана Пековић, Вера Столић, Даница Црногорчевић, Српски православни појци, хор Српског пјевачког друштва Јединство из Котора, народни гуслар Стеван Чавор и Пјевачко друштво Грбаљ.

Сјутра ће се вјерницима, како су раније најавили организатори, поред Његове светости Патријарха српског г. Иринеја, обратити и Високопреосвећени Митрополит црногорско приморски г. Амфилохије, Станко Магуд и предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић.

Весна Девић

Фото: Јован Д. Радовић

Видео: Новости

Pin It on Pinterest

Share This