Izaberite stranicu

У пленарној сали СО Варна 19. септембра тропарима Богородици и Пресветом крсту Господњем у извођењу хорова Катедралног храма и Цркве „Св. Атанасија” свечано је отворена 21. Недеља православне књиге у Бугарској.

На почетку је Његово високопреосвештенство Митрополит варненски и великопреславски г. Јован поздравио госте и све присутне и прочитао поздравно писмо које је скупу упутио Његова светост Митрополит Софије и Патријарх бугарски г. Неофит.

Затим је Високопреосвећени позвао дуго очекиваног госта “Недеље православне књиге”, Његово високопреосвештенство Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија (Радовића), да се обрати присутнима. Књига Митрополита Амфилохија “Увод у православну филозофију образовања” у издању Митрополије варненско- великопреславске, представљена је прошле године на Форуму књига у Варни.

Митрополит Амфилохије је сабранима говорио на тему овогодишње Недеље православне књиге: „Православно образовање младих“.

“Сваки напредак и свако достигнуће у образовању потпуно је бесмислено и непотребно, ако пропустимо најважније, да дамо деци знање о вечности. Духовна храна је најважнија храна у њиховом образовању”, истакао је Високопреовећени Митрополит Амфилохије.

Након што је Митрополит Амфилохије одговорио и на неколико питања публике, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, уредник Издавачко – информативне установе “Светигора” Митрополије црногорско-приморске (Црна Гора), представио је Сабрана дјела Митрополита Амфилохија, објављена на српском језику у тридесет књига.

Доц. др Свилен Тутеков са Теолошког факултета Универзитета „Св. Ћирило и Методије“ из Великог Трнова, који је током сусрета преводио, изазвао је будуће докторанте из Трнова, рекавши да је такав рад вредан проучавања, и изразио спремност да постави тему и буде научни вођа таквог доктората.

На крају вечери песникиња Елка Њаголова, представила је антологију “Хлеб наш насушни” у којој је Митрополит Амфилохије такође заступљен.

У оквиру „Недељу православне књиге“, која се одржава од 19. до 25. септембра у Варни, биће представљени нови наслови и аутори, које су прошле године објавили православни издавачи у Бугарској. Такође, на форуму ће се водити разговори о актуелним темама у животу заједнице и Цркве, саопштили су организатори те традиционалне манифестације, Митрополија варненско- великопреславска и општина Варна.

 

Превод: МЦП

Извор: http://arhangel.bg/bg/duhovnata-hrana-e-nay-vazhnata-vav-vazpitanieto-mitropolit-amfilohiy.html

 

 

Pin It on Pinterest

Share This