Izaberite stranicu

Уписни рок за упис на Православном богословском факултету у Београду је продужен до краја недјеље, саопштили су из ове високошколске установе и позвали све заинтересоване да искористе прилику и пријаве се.

Његово преосвештенство Епископ браничевски проф. др Игнатије Мидић, декан Православног богословског факултета, за ТВ Храм је казао да је овај факултет фокусиран на изучавање не само православне, већ и компаративне теологије: католичке и протестантске.

“Поред тога имамо и одсјеке који могу да користе за једну ширу употребу, као што је религиолошки, који је прије свега намијењен људима који су већ завршили неке факултете”, казао је декан и нагласио да је то посебно корисно онима који се баве новинарством, јер ће моћи да стекну знања која су им потребна када пишу о Цркви и уопште о догађајима у њој.

Студије на Православном богословском факултету трају четири године, плус мастер и докторске студије. Постоје два одсјека: један катихетски и други пастирски.

Преосвећено Епископ Игнатије напомиње да је посебно важно то да богословска наука, која се његује на овом факултету, није просто занат који научите и њиме се само служите, као што је случај са неким другим наукама:

“Богословски факултет вам пружа могућности да одговорите на нека кључна питања која су везана за човјека а прије свега за вас: од куда сте, шта сте ви овдје на земљи, у чему је сврха вашег живота који је понекад и тегобан, пун искушења и мука, има ли то некога циља… То су питања која прије или касније сваки човјек постави самоме себи.”

Владика, проф. др Игнатије, истиче да се с друге стране Теолошки факултет бави и другим питањима која су такође од значаја за наш живот, социјалним, али и другим питањима као што је екологија и сл, дајући нам одговор зашто је то битно. Посебно је истакао да животну средину треба да чувамо не само ради чистог ваздуха или евентуално добре хране, већ прије свега треба зато што је то Божија творевина:

“Ми, као људи, позвани смо да ту Божију творевину сачувамо и да је Богу вратимо, сјединимо са Богом како би она постојала вјечно, а и ми са њом заједно.”

Декан Православног богословског факултета је указао и на значај контаката које овај факултет и његов кадар имају са људима из иностранством који се баве овим и сличним темама.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This